Peruaanse gastronomie sterk vertegenwoordigd in The World's 50 Best Restaurants 2025

Peruaanse gastronomie sterk vertegenwoordigd in The World's 50 Best Restaurants 2025
Mitsuharu Tsumura van restaurant Maido.

Peruaanse gastronomie sterk vertegenwoordigd in The World's 50 Best Restaurants 2025: Maido in Lima staat op nummer 1 en verder staan er drie Peruaanse restaurants in de wereldranglijst.

Peru bevestigt opnieuw zijn reputatie als wereldwijde gastronomische hub. Tijdens de uitreiking van The World’s 50 Best Restaurants 2025 in Turijn werden vier Peruaanse restaurants opgenomen in de wereldranglijst.

Restaurant Maido uit Lima, onder leiding van chef Mitsuharu Tsumura, werd daarbij uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Ook Kjolle (nr. 9), Mérito (nr. 26, nieuw in de lijst) en Mayta (nr. 39) behaalden een plek in de top 50.

Nummer 1: Maido, Lima

Onder leiding van chef Mitsuharu Tsumura, ook wel bekend als “Micha”, wordt Maido internationaal erkend als een van de beste vertegenwoordigers van ‘Nikkei cuisine’. Dit is een fusion keuken die Japanse en Peruaanse culinaire tradities combineert. Sinds de opening in 2009 heeft Tsumura's culinaire visie op unieke wijze Peruaanse ingrediënten gecombineerd met Japanse technieken, een fusie die hij in de loop der jaren steeds verder heeft verfijnd.

De verfijnde gerechten op zijn à la carte menu en tasting menu zitten vol detail, technische precisie en memorabele smaken die de oorsprong, de combinatie en de culturele identiteit van zowel Peru als Japan vieren.

Mitsuharu Tsumura ontving deze erkenning vol trots, nadat hij hier jarenlang naartoe had gewerkt. In de editie van 2024 stond Maido op de vijfde plaats van de beste restaurants ter wereld. Daarnaast werd het uitgeroepen tot het beste restaurant van Latijns-Amerika in 2017, 2018, 2019 en 2023.

Nummer 9: Kjolle, Lima

Kjolle is het restaurant van chef Pía León, waar ze met veel kleur en creativiteit de diversiteit van Peru laat zien. Haar seizoensgebonden menu verandert voortdurend en maakt gebruik van ingrediënten uit het hele land. De combinatie van uitgesproken smaken en een eigen signatuur levert Kjolle opnieuw een plek op in de top 10 van de wereld.

Nummer 26: Mérito, Lima

Mérito is de hoogste nieuwe binnenkomer uit Peru in de top 50. Chef Juan Luis Martínez combineert Peruaanse smaken met subtiele Venezolaanse invloeden. In het minimalistische restaurant staan product, textuur en techniek centraal. De verfijnde eenvoud en uitgesproken smaken maken Mérito tot een van de meest vernieuwende restaurants van nu.

Nummer 39: Mayta, Lima

Mayta, het restaurant van chef Jaime Pesaque, blijft een vaste waarde in de Latijns-Amerikaanse gastronomie. Met seizoensgebonden ingrediënten uit heel Peru en een duurzame, inventieve keuken, onderscheidt Mayta zich als een invloedrijke speler in Lima én daarbuiten.

Erkenning voor Peruaanse gastronomie blijft groeien

Op de 75e plaats van de extended ranking van The World’s 50 Best Restaurants staat MIL, het restaurant van de Peruaanse chef Virgilio Martínez.

In 2023 werd Central, eveneens onder leiding van Virgilio Martínez, uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld.

Wereldwijd succes van de Peruaanse keuken

Deze erkenningen onderstrepen opnieuw het wereldwijde succes van de Peruaanse keuken, die al jaren wordt erkend. Voor de twaalfde keer werd Peru bij de World Travel Awards 2024 uitgeroepen tot 'World’s Leading Culinary Destination'. Daarnaast won het land ook de titel van 'Best Culinary Destination in Latin America' en werd Lima bekroond als 'Best City for Food in Latin America' tijdens de World Culinary Awards 2024.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.