Van Oys Maastricht Retreat opent Oysana Spa

Van Oys Maastricht Retreat opent Oysana Spa
Fotocredits: Van Oys Maastricht Retreat, Michael Huber, Mach Architekten, woods_copenhagen

Van Oys Maastricht Retreat opent begin 2026 zijn Oysana Spa. Oysana staat voor welzijn als levenswijze. Centraal staat de filosofie van LifeFulness - een moderne benadering van een lang, vitaal en zinvol leven.

Van Oys Maastricht Retreat opent begin 2026 zijn Oysana Spa. Oysana staat voor welzijn als levenswijze. Centraal staat de filosofie van LifeFulness – een moderne benadering van een lang, vitaal en zinvol leven.

'Met Oysana tillen we onze Cittaslow-filosofie naar een nieuw en nog hoger niveau', aldus general manager Marc Alofs. 'Deze spa belichaamt onze toewijding: duurzaam, natuurlijk welzijn voor lichaam, geest, ziel en omgeving.'

Natuur staat centraal

In de Oysana Spa staat de natuur centraal – in de architectuur, het concept en de behandelingen. De essentie van het terroir van de Maasregio vormt de inspiratiebron.

Bronwater, weelderige groene vegetatie, kalksteen en de zuiverste lucht worden omgezet in innovatieve, zintuiglijke rituelen. Hieruit ontstaat een vorm van LifeFulness: het cultiveren van het leven in al zijn volheid met de nadruk op betekenis, vitaliteit en harmonie.

Fotocredits: Van Oys Maastricht Retreat, Michael Huber, Mach Architekten, woods_copenhagen
Fotocredits: Van Oys Maastricht Retreat, Michael Huber, Mach Architekten, woods_copenhagen

De focus ligt op het principe van SlowSync – de kunst om je innerlijke ritmes af te stemmen op die van de natuur. Eeuwenoude wijsheid wordt hierbij gecombineerd met geavanceerde technologie om een duurzaam herstel van lichaam, geest en ziel te ondersteunen.

De filosofie is diep geworteld in de Cittaslow-waarden van regionaliteit, authenticiteit en mindfulness, gecombineerd met de Blue Zone-methode voor een lang en gezond leven.

'Net zoals het terroir in de gastronomie voor authenticiteit zorgt, verschaft het in de spa echte levenskwaliteit. Oysana brengt de essentie van de Maasregio elk detail tot uiting,' legt Marc Alofs uit.

Vorm volgt energiestroom

De architectuur van Oysana Spa is gebaseerd op het principe ‘De vorm volgt de energiestroom’. In plaats van strakke lijnen wordt het design gekenmerkt door ronde, organische structuren. Gewelfde muren, ovale vormen en ronde zitruimtes creëren een zachte, vloeiende en natuurlijke indruk.

Regionale materialen – kunrader kalksteen, eikenhout, klei en natuurlijke textielsoorten – belichamen authenticiteit en brengen de kracht van het terroir in de ruimtes. Het eigen bronwater van het hotel speelt een centrale rol, zowel in het ontwerp als in de behandelingen, en benadrukt het energiezuinige, duurzame karakter van het concept. De spa omvat een Finse sauna (90 °C), biosauna (60 °C), stoomcabine (45 °C), koudwaterwaterval, voetbad (12 °C), dompelbad met bronwater en belevenisdouches.

Woods Copenhagen

Met het Scandinavische spa-merk Woods Copenhagen koppelt Oysana als eerste spa in de Benelux de LifeFulness-filosofie aan klinisch geteste huidverzorging en traditionele technieken tot een uniek zintuiglijk en emotioneel welzijnsconcept – met als hoogtepunt high-end biohacking.

'We zijn verheugd over de samenwerking met Van Oys, een retreat die onze toewijding aan uitzonderlijke ervaringen via premium care deelt. Deze samenwerking is een spannende mijlpaal voor ons merk”, zegt Martin Lyne, oprichter van Woods.

Biohacking

De multisensorische dimensie in de OYSANA Spa wordt verrijkt met de meest geavanceerde touchless biohacks – de SlowSync Journeys: Infrarood, magnesium, gewichtloosheid, klank-/vibratietherapie bevorderen volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten de slaapkwaliteit, stofwisseling, stressvermindering en mentale veerkracht.

Met behulp van de modernste technologie worden de natuurlijke ritmes van het lichaam ondersteund en op het diepste niveau gesynchroniseerd via hersengolven, bioresonanties en celvitaliteit.

Transformatie kasteel

Van Oys Maastricht Retreat is meer dan een hotel: het is de succesvolle transformatie van een historisch kasteel tot een hedendaags toonbeeld van duurzame uitmuntendheid. Het voormalige Kasteel Oost, dat zijn oorsprong vindt in de 13e eeuw, is met passie en visie nieuw leven ingeblazen.

Sinds juni 2025 verwelkomt het gerestaureerde en uitgebreide retreat gasten van over de hele wereld als een 5-sterren Superior hotel en lid van The Leading Hotels of the World. Met 81 individueel ontworpen kamers en suites, twee toprestaurants, een wijnbar, evenementenruimtes en een uitgestrekt park, verenigt het historische authenticiteit, modern design en duurzame bouwkunst.

Terroir op het bord

In het fine dining restaurant Create laat twee Michelinsterren chef-kok Guido Braeken zelfgekweekte producten, samen met Europese en Aziatische invloeden, samensmelten tot een unieke smaakarchitectuur, gebaseerd op authenticiteit en seizoensgebondenheid.

In Maes, Cuisine du Terroir brengt executive chef Raymond Remmen de essentie van de Maasregio op het bord. Zijn keuken vertaalt de seizoenen in pure, verfijnde gerechten op basis van de beste regionale ingrediënten. Klassiekers zoals Berugi-rundvlees met bearnaisesaus staan zij aan zij met uitgebalanceerde creaties zoals forel mi-cuit met peterselie-coulis, waarvan de producten uitsluitend afkomstig zijn uit een straal van enkele kilometers.

Bekijk deze collectie

Conceptontwikkeling

Bij het starten, restylen of renoveren van een horecabedrijf heb je vaak wel een idee hoe het uiteindelijk moet worden. Maar hoe begin je? Hoe ontwikkel je een succesvol concept en waar moet je op letten bij de inrichting? In deze collectie tips en inspiratie voor ondernemers. Ook delen horecaondernemers hun ervaringen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.