De jury had het dit jaar zo moeilijk met z'n taak dat er niet drie genomineerden maar vier per categorie zijn. 'Ze zijn het gewoon alle acht waard op Leerbedrijf van het jaar 2005 te zijn', verzucht Rijgersberg. Wat is hun geheim? Het zijn bedrijven die aan echte loopbaanplanning voor hun leerlingen doen, of die een groot deel van hun personeel uit eigen kweek halen, of die leerlingen vier uur per week vrijaf geven om in de baas z'n tijd een ondernemersplan te schrijven, of die leerlingen stimuleren aan wedstrijden mee te doen omdat 'als je de wedstrijdspanning aankan, je ook beter presteert tijdens examens'.
Jan van Kollenburg, eigenaar van Bar Le Duc in 's Hertogenbosch, stond 14 jaar geleden samen met een aantal collega's aan de basis van de cursus café/bar. 'We betaalden wel via onze afdrachten voor opleidingen, maar er was niets voor onze sector. De restaurants bedankten ons uiteraard hartelijk.' Kennis, vindt Van Kollenburg, is 'hartstikke leuk'. 'Horeca is een manier van leven. Dat doe je niet slechts voor veertig uur per week. Die liefde wil ik verder geven.'
Edith Rasch en Ferry Kenter van hebben de afgelopen 35 jaar meer dan honderd leerlingen opgeleid. Het zijn de 'culinaire kinderen' van het stel. Rasch: 'Je moet investeren in de jeugd om er vervolgens iets uit te kunnen halen.' Restaurant De Bourgondiër is een nog zeer ambachtelijk bedrijf waar leerlingen de hiaten uit hun opleiding kunnen invullen. Kenter laat de lammetjes in z'n geheel binnenkomen. Hij leert z'n leerlingen brood bakken, ijs maken en bonbons bereiden. Ondanks al deze arbeidsintensieve handelingen is het prijsniveau zeer redelijk. Voorgerechten kosten ongeveer €11. Een gast betaalt voor het zevengangenmenu Dégustation €45. Vanaf 's middags vijf tot 's avonds zeven serveert De Bourgondiër het 'restjesmenu' voor €14,40. 'In een ambachtelijke keuken zijn er waardevolle restproducten. Die maken we op die manier op.' Rasch ziet een kentering in de horeca. 'We hebben jarenlang geklaagd over ongeïnteresseerde leerlingen. Dat valt hard mee de afgelopen jaren. Ik krijg steeds meer gepassioneerde gemotiveerde jonge mensen binnen. Gelukkig maar.
Voor de winnaars zal nu een periode aanbreken van veel aandacht in de pers, een positieve invloed op de omzet en een grote toestroom van getalenteerde leerlingen. Restaurant-winnaar Helene Batelaan van Mangerie De Zeeger uit Alphen aan de Rijn geeft de troffee met pijn in het hart door aan de Rasch en Kenter. 'Ik heb wel heel erg genoten van dit jaar.'
Genomineerden categorie café/bar/discotheek/fastfood:
In den kleinen Hap, Amersfoort
McDonalds, Roermond centrum
Café Diner Vlaanderen, Delft
Café Bar Le Duc, 's Hertogenbosch
Genomineerden categorie hotel/restaurant:
Restaurant Het Spijshuys, Boornbergum
De Bourgondiër, Schagen
Hotel Scandic Sanadome, Nijmegen
Grand Hotel Karel V, Utrecht