Kampeerbranche ontdekt crowdfunding

Kampeerbranche ontdekt crowdfunding

Een groeiend aantal kampeerders investeert zelf in nieuwe verblijfsmogelijkheden op campings, zoals boomhutten en woonboten. Zo willen kampeerondernemers via crowdfunding hun camping laten doorgroeien nu banken steeds minder makkelijk geld lenen, meldt brancheorganisatie Recron.

Banken zijn zo terughoudend dat ondernemers alleen nog maar via crowdfunding geld bijeen kunnen krijgen. 'Want moderniseren is noodzakelijk', zegt een woordvoerster bij Recron. Het zou inmiddels gaan om een paar recreatiebedrijven in het land die deze financieringsvorm gebruiken.

De bijdragen variëren van enkele honderden euro's tot enkele duizenden euro's. Terugbetaald wordt er op de oude manier: via een rentepercentage in drie, vijf of 8 jaar tijd, weet de woordvoerster.

Vernieuwing

'Het is inherent aan de tijd, maar je moet wel door', zegt de Recron-woordvoerster. Dat blijkt ook wel uit een rondgang langs de sector.

Vernieuwingen is nog steeds het toverwoord om gasten te interesseren voor een camping en verblijfsaccommodaties.

Luxe, duurzaamheid en nieuw

ANWB, Recron en Eurocamp, marktleider in de verhuur van accommodaties, spreken van een toenemende vraag naar luxe, duurzaamheid en nieuwe verblijfsvormen.

'Het kamperen blijft populair. Er zit zelfs een lichte stijging in het aantal kampeervakanties in binnen- en buitenland', zegt Ed Lodewijks, hoofdredacteur van ANWB Kamperen. In die vakantievorm ziet hij wel de ontwikkeling naar nieuwe, opvallende accommodaties, zoals safarihutten en chaletjes.

Luxe van thuis

'Je hebt de luxe van thuis, maar wel het campinggevoel van vers gras en een veilige omgeving voor de kinderen die het er erg naar hun zin hebben. In Noord-Holland is een camping die groentehuisjes aanbiedt met een moestuin erbij en waarin je de kruiden van de muren plukt.'

Betere restaurants

De luxe vakantie breidt zich de komende jaren steeds meer uit naar wellness en kwalitatief betere restaurants waar je niet met de korte broek wordt binnengelaten en de tafels met linnen zijn gedekt.

Recron

Recron ziet vooral de kwaliteit in kampeeraccommodaties zelf toenemen, zoals goeie loungebanken, een bad, eigen sanitair en een terras met goeie ligstoelen; en dat allemaal in en rond de tent of caravan.

Wifi

Maar ook wifi is volgens Recron een ding geworden. 'Wifi zien gasten niet meer als luxe maar als een voorwaarde, ook al is er een kleine groep die bewust kiest voor een 'digital detox', waarin mensen het mobieltje thuislaten om volledig te ontspannen.'

Misset Horeca ging vorig jaar op bezoek bij De Vreemde Vogel in Vlaardingen. Bekijk hier de foto's van dit bijzondere buitenhotel. Een videoreportage is hieronder te bekijken.

Bron: ANP