Aantal restaurants toegenomen laatste vijf jaar

Aantal restaurants toegenomen laatste vijf jaar

Het aantal restaurants in Nederland is ondanks de crisis de laatste vijf jaar toegenomen met 3,1 procent. Vooral in Utrecht was er veel aanwas. In de domstad nam het aantal eetgelegenheden de afgelopen jaar toe met maar liefst 16,5 procent.

Dat blijkt uit cijfers van Van Spronsen & Partners. De groei van het aantal restaurants moet vooral gezocht worden in de toename van restaurants met een Japanse, Thaise of Indiase keuken en de Zuid-Europese keuken (Spaans, Portugees en Grieks).

Utrecht was de grootste groeier de afgelopen jaren. Gevolgd door Zoetermeer (+ 16,3 procent) en Amersfoort (+13,4 procent). In Enschede werd de sterkste daling gemeten met een afname van 7,4 procent. Ook in Den Bosch (- 2,3 procent) en Maastricht (- 0,6 procent) daalde het aantal restaurants.

Tegenover de populariteit van de Aziatische keuken staat een afname in interesse in de Nederlands-Franse keuken. Verder melden de onderzoekers dat het aantal sterrestaurants de afgelopen 5 jaar met 27 procent is toegenomen. De toename werd behaald in een tijd waarin het economisch minder goed ging.