Laurent Smallegange is GaultMillau Belofte van het Jaar

Laurent Smallegange is GaultMillau Belofte van het Jaar

Laurent Smallegange, chef-kok van Spetters in Breskens, is Belofte van het Jaar in de GaultMillau gids voor 2015. Hij wordt in de gids geprezen om zijn eigentijdse handschrift, ondanks zijn jonge leeftijd - Smallengange is midden-twintig.

Spetters in Breskens stijgt dit jaar van 12 naar 16 punten in de gids en dat is vooral te danken aan chef-kok Laurent Smallegange, die dan ook de titel Belofte van het Jaar krijgt toegekend.

Smallegange heeft volgens GaultMillau ondanks zijn zeer jonge leeftijd al een duidelijk eigen culinair handschrift ontwikkeld met de focus op verfijning, verfrissende details, presentatie, textuur en smaakbalans.

Juryrapport

'Hij volgt de seizoenen met de regelmaat van de getijden', leest het juryrapport in de gids. 'De Noordzee en de Zeeuwse polders vormen de homelands voor zijn ingrediënten. Lokaal, vers en puur zijn bij hem ware uitgangspunten.'

Smallegange volgde de koksopleiding aan de Belgische Hotelschool Ter Groene Poorte. Later werkte hij bij Nederlandse topchefs, zo was  hij chef patisserie bij De Librije.

Eigentijds handschrift

'Laurent heeft al vroeg een eigen en eigentijds handschrift ontwikkeld met de focus op verfijning, verfrissende details, presentatie, textuur en smaakbalans', gaat het juryrapport verder. 'Geregeld proef je bij hem invloeden uit Azië terug. Met moderne technieken accentueert hij texturen en smaken. Als Laurent iets toevoegt, is het functioneel, geconcentreerd en smakelijk en het ingrediënt draagt bij aan de totaalervaring van het betreffende gerecht.'

Spetters kreeg eind 2013, Smallengange was toen was 25, de eerste ster toegekend van Michelin. Ook is het restaurant aangesloten bij de Jeunes Restaurateurs.