Michelin 2015: Toine Hermsen verliest ster

Michelin 2015: Toine Hermsen verliest ster

Toine Hermsen verliest na 32 jaar zijn Michelinster. Dit werd maandag 17 november 2014 bekendgemaakt door Michelin in Maastricht. De topchef wil er niet telefonisch op reageren, laat hij Misset Horeca weten als we hem maandagmiddag kort na de gidspresentatie bellen.

'Ik wil dit sterverlies graag toelichten, maar niet in vijf minuten aan de telefoon,' zegt patron cuisinier Toine Hermsen (60) van het gelijknamige restaurant in Maastricht. Hij is al 45 jaar chef. 'Ik wil er heel graag de tijd voor nemen, omdat dit gewoon meer uitleg vereist.' Hermsen had maar liefst 32 jaar een ster achter zijn naam staan, 13 jaar zelfs twee sterren. Hij zegt: 'Ik ben pas zestig jaar en heb kracht genoeg om door te gaan.'

Hermsen was vooraf niet op de hoogte van het sterverlies.

Conceptwijziging

Eind vorig jaar voerde Toine Hermsen in zijn gelijknamige restaurant een koerswijziging door. Destijds zei Hermsen daarover: 'Goedkoper en eenvoudiger, maar zonder daarbij concessies te doen aan de kwaliteit van de ingrediënten.' De chef meldde dat de tijd van truffels en kaviaar voorbij was. Hij nam vorig jaar eveneens afscheid van de extreem dure wijnen.

Grote leermeester

Toine Hermsen was bij Juliana in Valkenburg de leermeester van onder meer Margo Reuten (DaVinci** Maasbracht), Erik van Loo (Parkheuvel**, Rotterdam) en van Nico Boreas (Boreas** in Heeze). Ook Hans van Wolde (Beluga**, Maastricht) werkte onder leiding van Hermsen.

Bekijk hieronder een reactie uit november 2013, Toine Hermsen behield toen zijn ster.