Drie Nederlandse bieren in de prijzen tijdens World Beer Cup 2014

Drie Nederlandse bieren in de prijzen tijdens World Beer Cup 2014

Gerardus Wittems Kloosterbier Dubbel van Gulpener, Hertog Jan Grand Prestige en Koyt-Kuit-Kuyt van Witte Klavervier zijn op de World Beer Cup Award 2014 in de prijzen gevallen. Van de ongeveer vijfduizend bieren die meededen, werden er 279 onderscheiden, waaronder dus drie uit Nederland.

De World Beer Cup is een van de meest gerenommeerde biercompetities ter wereld. Sinds 1996 wordt de competitie iedere twee jaar georganiseerd. Dit jaar waren werden in het Amerikaanse Denver zo'n vijfduizend bieren uit 58 landen, verdeeld over 94 categorieën, beoordeeld. Drie Nederlandse bieren vielen in de prijzen. Eén keer goud en twee keer zilver.

Goud voor Hertog Jan
Hertog Jan kwam als grote Nederlandse winnaar uit de bus. In de categorie 'Belgian Style Dark Strong Ale', werd de Hertog Jan Grand Prestige als beste van vierenveertig inzendingen beoordeeld. Het liet daarmee twee Amerikaanse concurrenten achter zich. Respectievelijk 3rd Anniversary van de Airways Brewing Company uit Kent en 4 Swords Belgian Style Quad van de Deep Ellum Brewing Company uit Dallas.

Zilver voor Gulpener

In de categorie Belgian-Style Dubbel werden 35 bieren beoordeeld. Het Gerardus Wittems Kloosterbier Dubbel van Gulpener moest alleen het Wäls Dubbel van brouwer Wäls Cervejaria uit Brazilië voor zich dulden. Brother David's Double, van de Anderson Valley Brewing Company uit het Amerikaanse Boonville won brons.

Zilver voor Witte Klavervier

Het Koyt-Kuit-Kuit van de van oorsprong Zwolse Brouwerij Witte Klavervier wist een tweede plek te bemachtigen in de categorie 'Indigenous Beer'. Van de 37 bieren die hiervoor beoordeeld werden, wist alleen het Amerikaanse Wild and Crazy Rye, van BJ's Restaurant & Brewery meer punten te scoren. Brons was er voor dezelfde brouwerij met het Got Beer.

Bekijk hier de complete lijst met alle winnaars (pdf).