nieuws

‘Drink Duvel na hartoperatie

Café

Cardiologen in België vliegen elkaar in de haren over de effecten van een glas Duvel-bier na een openhartoperatie. De bekende Belgische misdaadauteur Pieter Aspe dronk deze week voor het oog van de camera’s een glas Duvel (8,5 procent alcohol, hergist op de fles), nadat hij een aantal dagen ervoor was geopereerd aan de kransslagaders.

‘Drink Duvel na hartoperatie

Zijn hartchirurg dronk een glas mee met Aspe. ‘Duvels zijn goed voor Aspes cholesterol. Ze bevatten vitamine B en hebben een positieve invloed op zijn genezing’, zegt de behandelend cardioloog Bert Rocher zaterdag in de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Collegacardiologen tonen zich geschokt. ‘Een sensationele show’, oordeelde de Cardiologische Liga in Brussel over de alcoholische receptie in het ziekenhuis zelf. ‘Een arts zou dit niet mogen doen. Sommige patiënten zullen nu denken dat ze er op los mogen drinken, wat zeker niet mag. Dagelijks drie Duvels achteroverslaan is ongezond.’

Ook een cardiologe uit Aalst stelt dat ‘enkele Duvels voor een hartverzwakking kunnen zorgen. Na een hartinfarct raden we alcoholgebruik af. Alcohol vermindert de pompkracht van het hart en dat is gevaarlijk.’

De 53-jarige Aspe is een liefhebber van Duvel. In zijn misdaadboeken wordt Duvel gedronken. Hij is van plan er na zijn operatie maximaal drie op een dag te drinken. De maker van het bier, brouwerij Moortgat, is verheugd over de gratis publiciteit. ‘Drie Duvels per dag? Als de arts zegt dat het mag, dan zal dat wel juist zijn, zeker?’, aldus een woordvoerder in Het Laatste Nieuws.

Reageer op dit artikel