nieuws

Onderzoek verbod rookruimtes: ‘desastreuze omzetdaling’

Café 4251

Een enorme omzetdaling hangt café’s, bars en disco’s boven het hoofd als er een verbod komt op rookruimtes. Bijna twee derde van de ondernemers verwacht een omzetdaling van meer dan tien procent. Dat blijkt uit een enquête van Misset Horeca.

Onderzoek verbod rookruimtes: ‘desastreuze omzetdaling’

Clean Air Nederlan (CAN) eist afschaffing van de rookruimtes. De rechter doet op 14 september uitspraak in de zaak die CAN heeft aangespannen tegen de Staat. Uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat het aantal rookruimtes sinds 2009 is gestegen van 10 tot 25 procent. Misset Horeca wilde weten hoe groot de schadepost is voor ondernemers als het verbod doorgaat en ondervroeg ruim honderd bars, cafés en disco’s naar de verwachte schade.

‘Desastreuze omzetdaling’

Een derde van de horecaondernemers verwacht een desastreuze omzetdaling van meer dan 15 procent als het verbod er komt. Sommigen vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf.

Overheid schade vergoeden

Driekwart van de ondernemers vindt dat de overheid de schade moet vergoeden. Die heeft de rookruimtes eerder toegestaan

Nieuwe investeringen

Naast dat wordt gevreesd voor een omzet die in rook opgaat, zijn ondernemers ook bang dat het buiten roken tot meer overlast zal leiden voor omwonenden.

Als rookruimtes worden afgeschreven, zijn nieuwe investeringen nodig in rookmogelijkheden. Bijna een kwart van de respondenten wil een betere rookvoorziening op het terras maken, als er een verbod komt.

Lees het uitgebreide verhaal over het onderzoek in het magazine van Misset Horeca dat op 5 augustus verschijnt.

Reageer op dit artikel