Horeca blijft aantrekkelijk: meer starters dan stoppers

Horeca blijft aantrekkelijk: meer starters dan stoppers

Er is momenteel veel aandacht in de media voor het aantal stoppers in het mkb. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal stoppers afgelopen kwartaal opnieuw is gestegen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Datzelfde geldt voor het aantal faillissementen.

Tegelijkertijd zien we echter ook een flinke instroom van nieuwe ondernemers. Hoewel de groei van het aantal bedrijven afneemt, blijft er netto nog steeds sprake van een toename. Vooral in de horecasector zien we deze dynamiek sterk terugkomen, met zowel veel stoppers als starters.

In de april-editie van Misset Horeca tekenden we inspirerende verhalen op van ondernemers die bewust kiezen voor starten in de horeca.

Een mooi voorbeeld is René Bogaart, eigenaar van Big Horeca dat twaalf horecazaken exploiteert. Bogaart sloot recentelijk zijn restaurant Clooney, maar startte met een nieuw fine dining-restaurant, Chez Lou Lou in Zoetermeer. Voor Bogaart betekent dit een nieuwe uitdaging in zijn lange loopbaan, waarbij hij nog steeds de ambitie heeft om te groeien.

Ook Roland Hogenelst, bekend van de La Cubanita-formule, blijft niet stilzitten. Met 54 vestigingen in Nederland en uitbreidingsplannen richting Spanje en Duitsland, tonen Hogenelst en formulemanager Inge Palm een ongekende ambitie. In Nederland willen ze groeien naar 65 vestigingen.

Solange Bogman, met haar pas 22 jaar, heeft al drie restaurants geopend in Zuid-Limburg in slechts drie jaar tijd. Haar onvermoeibare inzet belichaamt de passie en toewijding, die nodig zijn voor succesvol ondernemerschap.

Ook Sascha Holzkämper, met zijn achtergrond als sommelier bij gerenommeerde zaken als Beluga**, is onlangs zijn eigen Bistro à Vin Somm begonnen. Voor hem is ondernemen simpelweg het mooiste dat er is.

Deze verhalen tonen aan dat ondernemerschap nog springlevend is in Nederland. Ondanks alle uitdagingen en obstakels blijft starten in de horeca aantrekkelijk.

Bekijk deze collectie

Horecabedrijf starten

Een eigen horecabedrijf starten is een droom voor veel mensen. Maar om die droom te realiseren moet je goed nadenken over de te voeren bedrijfsvoering, wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt, verzekeringen en nog veel meer. Deze collectie helpt je daarmee op weg.