nieuws

‘Beperk recht schuldeiser bij faillissement’

Café 1037

Bedrijven die failliet zijn maken meer kans op een succesvolle doorstart als de rechten van schuldeisers worden beperkt. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) maandag 16 januari in een onderzoek naar efficiëntere wetgeving bij faillissementen.

‘Beperk recht schuldeiser bij faillissement’

Het opschorten van de rechten van schuldeisers is een van de maatregelen die kan worden genomen om de huidige wetgeving te verbeteren. Daarmee kan volgens het planbureau worden voorkomen dat crediteuren alle middelen uit de failliete boedel trekken. Ook moet duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen verschillende categorieën schuldeisers.

Zeggenschap bij betalingsproblemen

Verder zou een dwangakkoord bij uitstel van betaling volgens het CPB mogelijk moeten zijn, om te voorkomen dat individuele schuldeisers een doorstart dwarsbomen. Ook zou in de wet kunnen worden opgenomen dat het management onder voorwaarden voor een groot deel de zeggenschap houdt bij betalingsproblemen. Dit is in veel andere landen al wel het geval.

Leestip:
Meer over faillissementen op Missethoreca.nl

Het planbureau rekent voor dat in Nederland 2,5 procent van de bedrijven die hun schulden niet kunnen betalen een succesvolle doorstart maakt. Ter vergelijking, in de Verenigde Staten is dit een op de tien bedrijven, tien procent.

Ook het percentage aanvragen voor uitstel van betaling ligt in Nederland met 4 procent van het jaarlijkse totale aantal faillissementsaanvragen veel lager dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, aldus het CPB.

Aantal faillissementen in Nederland

Het aantal faillissementen in Nederland is in 2016 gedaald naar het laagste peil sinds 2008. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Het CBS telde in 2016 in totaal 4396 bedrijven en instellingen die failliet gingen. Dat was bijna een vijfde minder dan in 2015. Vorig jaar gingen bovendien bijna 4000 minder bedrijven op de fles dan in 2013, het jaar waarin het aantal faillissementen piekte.

Vorige maand werd de stekker uit 328 bedrijven en instellingen getrokken. Dat waren er 88 minder dan in november.

Reageer op dit artikel