nieuws

NK Tapwedstrijden: zoveel meer dan ‘biertje tappen’

Café 1796

Ongestreken kleding, te traag, geen gastvrije begroeting aan de jury…de finale van de NK Tapwedstrijden, die woensdag 11 januari plaatsvindt op de Horecava, is veel meer dan de juiste schuimkraag. De organisatie legt uit. ‘Veel deelnemers wonnen of verloren de wedstrijd op de juiste of verkeerde bladindeling’.

NK Tapwedstrijden: zoveel meer dan ‘biertje tappen’

Nadat het afgelopen jaar diverse voorrondes door heel het land geweest zijn, strijden woensdag 11 januari 2017 56 deelnemers met elkaar op de Horecava, tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Tapwedstrijden. En ja, een schoon glas en een juiste schuimkraag zijn uitermate belangrijk. Maar voor de titel beste biertapper van Nederland, is zoveel meer nodig dan dat. Namens de organisatie vertellen Nigel Siebelt en Ivo Thijssen over reglementen en waar de jury extra op let.

Top tappen

IMG_4791Het tappen van het bier is natuurlijk de basis van de hele wedstrijd. Ivo Thijssen, biersommelier en eigenaar van Bierproeven.nu is al jaren betrokken bij de organistatie en hij legt uit. ‘Het begint natuurlijk bij de glasbehandeling, kijken of het glas schoon is, daarnaast spoelen en op de juiste manier tappen en afschuimen. Vervolgens op de juiste manier over de catwalk naar de jury brengen.’

Bladindeling maakt het verschil

IMG_4891Maar voordat er naar de jury gelopen wordt met het bier, is er een belangrijk aspect waar een wedstrijd, volgens Thijssen op verloren of gewonnen kan worden: de juiste bladindeling. ‘De biertjes die je als eerste tapt, moet je ook als eerste uitserveren, dus zet die dan ook in die volgorde op je -schone en droge- dienblad. Als de glazen eenmaal op het blad staan, mag er niet meer mee geschoven worden.’

Kleding: van de zaak, schoon en netjes

IMG_4855‘We hebben het meegemaakt dat deelnemers in een oude trui aan kwamen zetten’, vertelt Nigel Siebelt. De ondernemer van Café Top 100-café Zomerzorg was jarenlang jurylid en is nog altijd betrokken bij de Tapwedstrijden. ‘Als je netjes in bedrijfskleding komt, maak je natuurlijk een veel professionelere indruk en levert dat meer punten op.’ Maar ook hier zijn het de details die de doorslag geven, vertelt Siebelt. ‘Kleding ookk dient netjes, schoon en gestreken te zijn.’

Uitserveren: lijnrecht en gastvrij

IMG_5003Wie vervolgens goed, netjes en verzorgd de perfect getapte biertjes over de catwalk bij de jury brengt, is er nog niet, aldus Siebelt. ‘Van belang is dat je de jury aan wie je het bier uitserveert, netjes en correct begroet. Kijk ze in de ogen. Anders kost het je punten.’ Thijssen vult aan: ‘En zowel de viltjes als het logo van het glas moeten kaarsrecht voor het jurylid neergezet worden.

De finale: drie rondes, 56 finalisten, één winnaar

IMG_5078De 56 deelnemers aan de finale tappen op twee biertaps. In de eerste ronde tapt een deel twee vaasjes en een ander deel twee fluitjes. In ronde twee worden de groepen omgedraaid. Op basis van de punten die gegeven worden, wordt bepaald welke tien tappers doorgaan naar de finale. Bij een gelijke score telt de tijd. In de finale dienen de deelnemers ieder twee fluitjes en twee vaasjes te tappen en daarnaast twee speciaalbieren op het blad voor de jury uit te schenken. Welke speciaalbieren dit zijn, horen ze pas op als de finale begint.

 

 

De finale van het NK Biertappen is woensdag 11 januari in het Elicieum van de Horecava en begint om 13.30 uur.

Reageer op dit artikel