nieuws

Jolanda Ott-Rauch: Terras Top 100 Parel van De Korte Duinen

Café 3900

‘Zelf een moeilijke tijd doormaken, maar super zijn voor zowel collega’s als gasten’, aldus werkgever Antonio van den Hengel van De Korte Duinen in Soest. Ze verving een mede-eigenaar die met een hernia wegviel. Werkte als parttimer daarom fulltime om de gaten die in het rooster vielen te vullen, van spoelkeukendienst tot de puntjes op de i van het interieur. Voor Van den Hengel is het klip en klaar: Jolanda Ott-Rauch is dé Parel van 2017.

Jolanda Ott-Rauch: Terras Top 100 Parel van De Korte Duinen
Jolanda Ott-Rauch, van De Korte Duinen in Soest, Parel van de Terras Top 100 2017.

De nominaties voor Parel van het Jaar van de Terras Top 100 waren talrijker dan ooit. Ondernemers willen blijkbaar graag hun waardering uiten voor een medewerker. Een fijne tendens. Maar van de vele motivaties sprong die van Antonio van den Hengel, ondernemer van onder meer De Korte Duinen in Soest, er ruim bovenuit. Een gepassioneerd betoog. Dat als eerste in de mailbox belandde, nadat werd bekendgemaakt dat een medewerker kon worden genomineerd voor deze prijs. ‘Er is maar één persoon die dit jaar de Parel van het Jaar kan worden in mijn ogen’, aldus de ondernemer achter diverse horecabedrijven. ‘En dat is Jolanda Ott-Rauch van restaurant De Korte Duinen in Soest.’

Moederfiguur en rechtvaardig streng

Volgens Van den Hengel is Jolanda (48) het afgelopen jaar de onmisbare schakel geweest bij De Korte Duinen. ‘Toen mede-eigenaar Ramon Heijnen in juli 2016 met een hernia thuis kwam te zitten, heeft zij ervoor gezorgd dat binnen ons bedrijf de motor bleef draaien. Natuurlijk heeft ze dat met het gehele team gedaan, maar zij was degene die zorgde voor het enthousiasme binnen het team. Ze zette de puntjes op de i van ons interieur en was een moederfiguur voor wie dat nodig had, en tegelijkertijd streng doch rechtvaardig voor degene die de kantjes ervan afliep.’

‘Vakvrouw surplus’

Van den Hengel is lyrisch over de arbeidsethos van zijn medewerkster. ‘Ze werkt sinds de opening van De Korte Duinen, juli 2012, voor ons en is een vakvrouw surplus. En normaliter werkt ze 20 uur in de week als bedieningsmedewerkster, maar het afgelopen jaar heeft ze bijna fulltime gewerkt om alle gaten die in het rooster vielen op te vullen. En dan ook in de keuken of spoelkeuken; niks was te gek. Ze is er medeverantwoordelijk voor dat ons bedrijf een omzetsprong van zo’n 6 procent wist te maken het afgelopen jaar’, stelt de ondernemer.

‘Wij zijn trots op wat ze op weet te brengen’

Jolanda verdient het volgens Van den Hengel dus dubbel en dwars om in het zonnetje te worden gezet. ‘Want toen Ramon in december weer op de werkvloer terug zou komen, kreeg hij een terugslag. Nu is hij vanaf begin mei pas echt weer terug op de werkvloer. Dus Jolanda’s inzet en fantastische werk werden nog eens met zes maanden verlengd, en zij deed dit zonder zeuren of mekkeren en ging ervoor.’
De uitverkiezing voor de Parel van het Jaar is volgens Van den Hengel ook nog een verdiend steuntje in de rug na een moeilijke periode. ‘Ze heeft het zeer zwaar gehad met een zoon die wat extra ondersteuning kon gebruiken. Maar ondanks deze grote zorgen, bleef ze dus enorm gemotiveerd om het bij ons restaurant allemaal geregeld te hebben. En wij zijn ontzettend trots op Jolanda dat zij dit allemaal heeft op kunnen brengen.’

Bekijk hier de complete ranglijst Terras Top 100 2017»

Inschrijven voor de Terras Top 100 2018 kan hier»