nieuws

Alle rookruimtes in de horeca binnen twee jaar dicht

Café 6537

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat alle rookruimtes in de horeca binnen twee jaar dicht gaan, zo meldt de NOS. Staatssecretaris Blokhuis zal dit voorstel vandaag in de ministerraad doen.

Alle rookruimtes in de horeca binnen twee jaar dicht

Staatssecretaris van VWS, de heer Blokhuis heeft bekendgemaakt dat de Staat in cassatie gaat tegen de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag van 13 februari jl. waarbij werd geoordeeld dat rookruimten in de horeca niet meer zijn toegestaan. Daarmee kan ruimte worden gemaakt om een overgangsregeling te ontwikkelen om horecaondernemers die geïnvesteerd hebben in rookruimtes iets te compenseren. Zonder hoger beroep zouden alle rookruimtes direct gesloten moeten worden.

Op zich is Blokhuis niet tegen het afschaffen van de rookruimtes, zo zegt hij tegen de NOS: ‘Ik ben ingehuurd om in Nederland een rookvrije generatie te organiseren en daar past dit heel goed in. Dus ik wil dat wel doen, maar wel met draagvlak, in zorgvuldige stappen en in ons tempo.’

‘Uitspraak zorgt voor onrust’

rookruimtes in de horecaKoninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het dramatisch voor cafés en discotheken met een rookruimte dat horecabedrijven geen aparte plek meer mogen hebben voor rokers. ‘Na een aantal jaren rust ‘op het rookfront’ zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen der horecaondernemers’, aldus voorzitter Robèr Willemsen.

‘Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft zo’n aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimtes in de regelgeving toegestaan.’ Sommige horecazaken hebben volgens hem tienduizenden euro’s geïnvesteerd in een rookruimte.

Overgangsregeling

Het kabinet zal het plan om rookruimten te verbieden doorzetten. KHN vindt het cruciaal dat er in ieder geval een redelijke termijn wordt aangehouden om dit verbod in te voeren. En dat het verbod niet alleen voor rookruimten in de horeca geldt, maar ook voor kantoren en overheidsgebouwen met een rookruimte. Iets dat in de uitspraak van het gerechtshof van 13 februari jl. buiten beschouwing is gelaten.

Reageer op dit artikel