nieuws

Rookruimtes horeca niet langer toegestaan

Café 19411

Rookruimtes in de horeca zijn niet langer toegestaan. Dat heeft het hof in Den Haag dinsdag 13 februari bepaald. Volgens de rechter is de uitzondering in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.

Rookruimtes horeca niet langer toegestaan

Speciale rookruimtes in horeca-gelegenheden vallen niet langer buiten het algehele rookverbod. Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag bepaald dat de uitzondering voor rookruimtes in horeca-inrichtingen ongeldig is.

Lees ook: Koninklijke Horeca Nederland teleurgesteld in uitspraak rookruimte

‘Rookruimtes horeca in strijd kaderovereenkomst’

Het hof stelt daarmee de vereniging CAN (Club Actieve Nietrokers) in het gelijk. De uitzondering is volgens het hof in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.

Lees ook: Horecabrains: ‘Verbod rookruimtes doodsteek’

Niet-rokers in horecagelegenheden kunnen volgens het hof sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

Lees ook: Verbod op rookruimtes horeca; desastreuze omzetdaling verwacht

Geen rookverbod in alle openbare gebouwen

Rookverbod en verbod op rookruimtesSinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. In september 2016 bepaalde een lagere rechtbank in een door CAN aangespannen zaak dat de rookruimtes mochten blijven bestaan.

Lees ook: Rookverbod terras dreigt

De belangenbehartiger voor niet-rokers wil dat rookruimten volledig worden afgeschaft in alle openbare gebouwen, maar het hof in Den Haag vindt dat die eis onvoldoende is onderbouwd. Volgens CAN gaan de rookruimtes lijnrecht in tegen internationale afspraken die Nederland heeft ondertekend.

KHN: ‘Uitspraak zorgt voor onrust’

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het dramatisch voor cafés en discotheken met een rookruimte dat horecabedrijven geen

cao horeca

Robèr Willemsen

aparte plek meer mogen hebben voor rokers. ‘Na een aantal jaren rust ‘op het rookfront’ zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers’, aldus voorzitter Robèr Willemsen.

‘Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft zo’n aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimtes in de regelgeving toegestaan.’ Sommige horecazaken hebben volgens hem tienduizenden euro’s geïnvesteerd in een rookruimte.