nieuws

‘94% van ondernemers verwacht overlast door verdwijnen van rookruimten’

Café 1300

94% van de horecaondernemers verwacht overlast op straat door het verdwijnen van rookruimten. Dit blijkt uit een enquête onder leden van Koninklijke Horeca Nederland.

‘94% van ondernemers verwacht overlast door verdwijnen van rookruimten’

De brancheorganisatie deed de enquête naar aanleiding van het voornemen van de staatssecretaris van VWS, de heer Blokhuis om de rookruimten in de horeca binnen twee jaar te verbieden. 

KHN geeft waarschuwing af

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: ‘De staatssecretaris van VWS geeft aan dat hij met ons in gesprek wil over de termijn waarop de rookruimten moeten worden uitgefaseerd. Wij willen tijdens dat gesprek nadrukkelijk naar voren brengen dat er ook nagedacht moet worden over de gevolgen voor de veiligheid en openbare orde, en over de overlast die dit verbod met zich meebrengt. Want qua geluid is het voor omwonenden straks twaalf maanden per jaar terrasseizoen. Het kan niet zo zijn dat de overheid rokers naar buiten stuurt en horecaondernemers er vervolgens op aanspreekt als dat leidt tot meer overlast of klachten van buren.’

Meer veiligheidsrisico’s

Naast overlast zijn er ook meer veiligheidsrisico’s te verwachten. Willemsen: ‘Vooral bij dansgelegenheden en evenementenlocaties worden bezoekers bij binnenkomst vaak gefouilleerd of gescand. Dat geeft nu al lange rijen op straat, waar burgemeesters vanwege de openbare orde vanaf willen. Die rijen groeien alleen maar als rokers na elk sigaretje op straat opnieuw langs de scanapparatuur moeten.’

Enquête

KHN heeft de enquête verstuurd naar alle leden. Al ruim 1100 horecaondernemers hebben die enquête ingevuld. Daaruit blijkt dat 55,66% van de respondenten een terras heeft waar de rokers naartoe zullen moeten als rookruimten verdwijnen. In 40,57% van de gevallen komen rokers letterlijk en figuurlijk op straat te staan. Van de 1100 respondenten geeft 94% aan dat er door het verdwijnen van rookruimten in cafés, restaurants en discotheken, meer overlast zal ontstaan.

Reageer op dit artikel