nieuws

Nieuw bierboek Henri Reuchlin: Rivier van Bier

Café 2685

Henri Reuchlin presenteerde maandag 16 april zijn nieuwe bierboek bij Brouwerij Noordt in Rotterdam. Het nieuwe werk van de bierconnaisseur, Rivier van Bier, biedt ‘een bierige inspiratiereis langs de Maas.’

Nieuw bierboek Henri Reuchlin: Rivier van Bier
Vlnr. Louis Klaassens, Gerard van den Broek, Henri Reuchlin, Jos Hendrickx en uitgever Fedor Vogel

De drie eerste exemplaren van het bierboek werden overhandigd aan brouwer Gerard van den Broek (Hertog Jan), mouter Jos Hendrickx en Louis Klaassens, eigenaar van café De Klep in Venlo. Alle drie voer(d)en hun biergerelateerde vak uit langs de Maas en vormen een deel van de vele figuranten in dit tweede boek van Henri Reuchlin.

Bij de presentatie van het boek werd geproost met een ‘verdwenen’ biertype: Luik’s bier. Dit bier werd ooit veelvuldig langs de Maas gebrouwen en gedronken en is een van de vele zaken die wordt besproken in Rivier van Bier. Speciaal voor deze gelegenheid werd het Luik’s bier eenmalig opnieuw gebrouwen door Peter Rouwen, brouwer van Brouwerij Noordt.

Bekijk ook: video interview Henri Reuchlin over Week van het Nederlandse Bier

Geschiedenis en inspiratie

In zijn nieuwe boek gaat Henri Reuchlin op bierreis langs de Maas, tegen de stroom in, op zoek naar de bierbeleving langs deze levensader van Nederland, België en Frankrijk. De reis voert van het westen van Nederland via Brabant en Limburg naar België en verder naar Frankrijk. Hoe genieten mensen aan de oevers van de rivier van hun biertje? Welke bieren brouwen ze langs de rivier en waar zijn de beste kroegen om ervan te genieten?

Dit verhaal is naast inspiratiereis ook een reis door de tijd. Er wordt al eeuwenlang langs de rivier gebrouwen en gedronken. Hoe beleefden Bierboek Henri Reuchlinde bewoners op de oevers van de Maas hun bier en welke rol speelt de rivier in de biercultuur? Welke herinneringen uit een vroeger bierleven zijn er terug te vinden en misschien wel te proeven? Rivier van Bier is geen reisgids, maar een inspirerend weefsel van heden en verleden met als rode draad de rivier en het bier. Een verhaal van bierbeleving, een weerslag van meer dan twintig jaar bierenthousiasme.

Henri Reuchlin

Henri Reuchlin is een van de drijvende krachten achter de StiBON bieropleidingen en voorzitter van de European Beer Consumers Union EBCU. Daarnaast is hij nauw betrokken bij netwerken als de Dutch Beer Challenge, European Brewers Forum en de Week van het Nederlandse bier. Als oprichter van BIERburo levert hij een grote bijdrage aan de bloei van de biercultuur in Nederland. Eerder schreef hij het boek ‘Van brood tot Brood’, bier in de beeldende kunst door de eeuwen heen.

Het boek ‘Rivier van Bier’ heeft een verkoopprijs van € 9,95, is verkrijgbaar in de betere boekwinkels in Nederland en België en online via de webshop van uitgeverij Birdy Publishing.

Reageer op dit artikel