nieuws

Invallen bij Carlsberg, AB InBev en United Breweries in India om prijsafspraken

Café 711

De Indiase mededingingsautoriteit heeft invallen gedaan bij de bierbrouwers Carlsberg, AB InBev en United Breweries. De drie brouwers zouden verboden prijsafspraken hebben gemaakt in het Aziatische land. Heineken heeft een belang van ruim 43 procent in United Breweries.

Invallen bij Carlsberg, AB InBev en United Breweries in India om prijsafspraken

De waakhond doet al een jaar onderzoek naar de drie brouwers na een tip van een klokkenluider. Bij de invallen zouden e-mails zijn gevonden die de verboden prijsafspraken bevestigen.

Volgens de Indiase wetgeving kunnen deelnemers aan een kartel boetes krijgen van tot drie maal de winst in de jaren waarin het kartel actief was is of 10 procent van de jaarlijkse omzet. Heineken zegt in een reactie op de hoogte te zijn van de invallen en volledige medewerking te verlenen als dat gevraagd wordt.

Amerikaanse toezichthouder bekijkt patentgeschil Heineken vs. AB InBev

Het Indiase United Breweries is bekend van het biermerk Kingfisher. AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, voert merken als Stella Artois, Budweiser en Corona. Het Deense Carlsberg verkoopt bier onder de bedrijfsnaam, maar ook onder het merk Tuborg.

Tien grootste bierconcerns ter wereld

De tien grootste bierconcerns ter wereld op een rijtje met de hoeveelheid gebrouwen hectoliters bier en het wereldwijde marktaandeel. AB Inbev is met grote voorsprong het grootste bierconcern ter wereld. De brouwer van merken als Budweiser, Beck’s, Brahma, Castle, Dommelsch, Hertog Jan, Hoegaarden, Jupiler, Labatt, Stella Artois en nog veel meer is ruim 2,5 keer zo groot als de nummer twee op de markt, het Nederlandse Heineken. In de top tien ook drie brouwerijen uit China, met China Snow Breweries als de grootste. Die onderneming was ooit overigens een joint venture tussenSAB Miller en China Resources Enterprise. SAB Miller is inmiddels opgegaan in AB Inbev en China Resources Enterprise is nu alleen eigenaar. Grolsch-eigenaar Asahi staat op de zevende plaats, één van de twee Japanse brouwers in de lijst. In de uitgebreidere lijst staat het Nederlandse Bavaria op de 29e plaats met 7,3 miljoen hectoliter aan productie en een wereldwijd marktaandeel van 0,4 procent. Bierbrouwerij Bavaria veranderde haar naam overigens recent in Swinkels Family Brewers. Het biermerk Bavaria blijft wel gewoon bestaan.

Reageer op dit artikel