nieuws

Kogel door de kerk: overname SABMiller door AB Inbev voor €95,3 miljard

Café

AB Inbev neemt SABMiller over voor een bedrag van bijna €96 miljard. Dit bedrag zijn beide brouwers dinsdag 12 oktober overeengekomen. Met de overname komt AB Inbev in de top-10 van ’s werelds grootste, beursgenoteerde bedrijven.

Kogel door de kerk: overname SABMiller door AB Inbev voor €95,3 miljard

AB InBev biedt 44 pond per aandeel voor het Brits-Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van Grolsch, te voldoen in contanten en eigen aandelen. Daarmee wordt SABMiller in totaal gewaardeerd op 70,6 miljard pond (95,3 miljard euro).

Druk opgevoerd

Een bod van 42,15 pond per aandeel dat AB InBev eerder deze maand uitbracht, vond SABMiller nog veel te laag. Ook twee eerdere informele biedingen werden van tafel geveegd. De druk op SABMiller om toe te happen was echter hoog. Eerder sprak Inbev’s topman Carlos Brito al zijn verbazing uit over de weigerachtige houding van de Zuid-Afrikanen. Daarnaast zag SABMiller’s grootaandeelhouder Altria een overname wel zitten.

Veruit de grootste

Om de touwtjes zelf in handen te houden, probeerde SABMiller vorig jaar Heineken te verleiden tot een fusie. De oprichtersfamilie van de Nederlandse brouwer bleek daar echter niet voor te porren. AB InBev en SABMiller zijn samen goed voor een jaaromzet van omgerekend bijna €57 miljard. Heineken, dat op de mondiale biermarkt nu nog de derde plek inneemt achter de twee fusiepartners, kwam vorig jaar tot een omzet van ruim €21 miljard euro.

Top-10 beurgenoteerde bedrijven

Heineken schuift aan de ene kant dus een plekje op en wordt de nummer 2 op de wereldwijde biermarkt. Daar staat tegenover dat het gat met de concurrent een stuk groter is geworden. En die nummer één positie lijkt onbereikbaar voor welke concurrent dan ook. Met de overname is AB Inbev niet alleen de grootste op de biermarkt, het komt ook de top-10 binnen van grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld.

AB Inbev: 459 miljoen hectoliter bier

In 2004 fuseerden het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev. De combinatie droeg de naam InBev tot 2008, het jaar dat het Amerikaanse Anheuser-Busch werd ingelijfd voor 52 miljard dollar. Vanaf dat moment staat de mondiale nummer 1 te boek als AB InBev. InBev voert meer dan tweehonderd biermerken, waaronder Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck’s, Leffe en Hoegaarden. Naar eigen zeggen bezit het bedrijf zes van de tien meest waardevolle biermerken ter wereld. In 2014 verkocht AB InBev 459 miljoen hectoliter bier, goed voor een omzet van ruim 47 miljard dollar en een nettowinst van meer dan 9,2 miljard dollar. Het jaar werd afgesloten met een nettoschuld van 42,1 miljard dollar. AB Inbev heeft circa 155.000 medewerkers verspreid over 25 landen.

SABMiller: 140.000 flesjes per minuut

De Zuid-Afrikaanse brouwer werd in 1895 opgericht in Johannesburg als South African Breweries (SAB). In de tweede helft van de vorige eeuw groeide het bedrijf flink in eigen land. Na het einde van de apartheid in Zuid-Afrika begon de brouwer in de jaren negentig ook sterk uit te breiden in de rest van de wereld. In 2002 kocht SAB de Amerikaanse Miller Brewing Company en in 2008 het Nederlandse Koninklijke Grolsch. Nu is het een van de grootste bierbrouwers ter wereld. SABMiller heeft meer dan tweehonderd verschillende bieren. Naast Grolsch onder meer ook Pilsner Urquell, Peroni, Foster’s en Dorada. Verder maakt SABMiller tegenwoordig ook frisdranken en is het bedrijf een van ’s werelds grootste bottelaars van Coca-Cola. In het afgelopen boekjaar dat liep tot eind maart verkocht SABMiller in totaal 324 miljoen hectoliter bier en andere dranken. Daarmee was het concern goed voor een omzet van 26,3 miljard dollar (23,4 miljard euro) en een bedrijfsresultaat (ebitda) van 6,4 miljard dollar. Naar eigen zeggen brengt SABMiller elke minuut wereldwijd meer dan 140.000 flesjes bier aan de man. SABMiller heeft circa 69.000 in meer dan 80 landen.

Reageer op dit artikel