Het Lagerhuys: 50 tapkranen en 'fine dining comfortfood'

Het Lagerhuys: 50 tapkranen en 'fine dining comfortfood'
Yuri Hegge, hier aan de tap van Het Lagerhuys.

In het hart van het Amsterdamse centrum, aan het Rokin, opent de 'Belgisch-Amsterdamse' ondernemer Yuri Hegge zijn tweede zaak: Het Lagerhuys. In deze horecazaak speelt bier een grote rol, maar wijn en eten zijn minimaal zo belangrijk benadrukt Hegge. 'Dat moet kwalitatief ook hoogstaand zijn. Fine-dining gevangen in een comfort food-jasje.'

Yuri Hegge is een bierman én een caféman; dat kwam twee jaar geleden samen in Foeders Amsterdam.

Dus toen de Belgische ondernemer dit jaar aankondigde Het Lagerhuys te openen, was de link - lager - snel gelegd. Toch heeft de naam niks te maken met het Engelse woord 'lager'. Hegge: 'We zitten hier onder straatniveau, vandaar de naam Het Lagerhuys. Daarbij; zoveel lagers heb ik niet eens op tap.'

En ja, bier speelt zeker een grote rol in Het Lagerhuys. Liefst 50 kranen achter de bar. Alleen Café Arendsnest in Amsterdam heeft er -met 52- meer. Die 50 is geen toeval, legt Hegge uit. 'Ik kan heel goed met Peter van der Arend (eigenaar Arendsnest, red.) en ben dan ook bewust onder die 52 gebleven van hem.'

Yuri Hegge

AMSTERDAM, 4 Februari 2019: Biercafe Foeders van ondernemer Yuri Hegge. © Sebastiaan RozendaalYuri Hegge is afkomstig uit Hamont-Achel. Het grensdorp op zo’n 20 kilometer van Eindhoven is in de bierwereld bekend om de Achel Trappist. Hegge’s ouders hadden een café in zijn geboorteplaats waardoor hij opgroeide in de ‘cafécultuur’. In het nabijgelegen Lommel bestierde Hegge twee eigen cafés voordat hij naar Nederland kwam om als manager aan de slag te gaan voor Delirium in Amsterdam. In 2017 opende hij café Foeders in de Amsterdamse Pijp. Een biercafé met 42 kranen waar louter Nederlandse en Belgische bieren uit stromen.

Van die 50 kranen is iets minder dan de helft vast. Daarop bieren van twee grote spelers: Duvel Moortgat en Gulpener. Hegge: 'Gulpener is groot genoeg om te kunnen leveren en klein genoeg om sympathiek te zijn. En met Duvel heb ik altijd heel fijn gewerkt, ook in België, vandaar.

'Zo hoogstaand en multicultureel als Amsterdam'

Maar Het Lagerhuys is allesbehalve een biercafé. Want wie een blik op de kaart werpt ziet een kleurrijk palet aan eten en 25 wijnen. 'Voor de wijnen werk ik samen met een sommelier. Ik vind het ook niet erg dit uit handen te geven. Zij is daar gespecialiseerd in en dankzij mijn bierachtergrond kan ik goed proeven.'

AMSTERDAM - Het Lagerhuys, het nieuwe biercafé van Jordy van Foeders. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Het eten bij Het Lagerhuys omschrijft Hegge als fine dining in een comfort food-jasje. 'Eten was ook mijn uitgangspunt toen ik Het Lagerhuys begon. Ik heb twee chefs aangenomen. Eén voor de meer traditionele keuken en de ander voor de internationale kant.'

De internationale invloeden van het comfort food zorgen ervoor dat eten eigenlijk de hoofdrol speelt. 'Kijk naar de bar', zegt Hegge. 'Die is bewust wat lager en breder. Zo kun je ook daar comfortabel eten. Het geheel moet uitstralen wat Amsterdam is, vindt Hegge: 'Kwalitatief hoogstaand en multicultureel.'

En ook de frisse, design-uitstraling is met een achterliggende gedachte gekozen. 'Ik wilde bier uit de 'man cave'-hoek halen. Ik hoor overal dat bier een belangrijkere rol aan tafel speelt en dat het de wedloop met wijn aan kan. Nou prima, hier bij Het Lagerhuys kan 'bier' bewijzen hoe sterk het is.'

Het Lagerhuys zit aan het Rokin 84 in Amsterdam en opent haar deuren officieel vanaf donderdag 16 januari.