Den Haag verbiedt voorzichtige herstart strandhoreca op 20 mei

Den Haag verbiedt voorzichtige herstart strandhoreca op 20 mei

De gemeente Den Haag verbiedt de voorgenomen - voorzichtige - herstart van de strandhoreca op woensdag 20 mei. Ze moeten tot 1 juni gesloten blijven. Er komen geen uitzonderingen, maakte de gemeente Den Haag maandag 18 mei duidelijk.

De strandtentexploitanten rondom Den Haag (Scheveningen en Kijkduin) hadden zondag gezegd dat ze vanaf woensdag 20 mei al gedeeltelijk open willen gaan. Ze wilden strandbedjes verhuren en take away gaan aanbieden.

Een woordvoerder van de strandhoreca liet eerder al weten niet bang te zijn voor mogelijke boetes. ‘In de situatie waarin we nu zitten, maakt een boete niks meer uit. Er is voor ons nog steeds geen steun vanuit de overheid. We willen daarom niet langer meer wachten.’

De strandhoreca wil afhaalconsumpties verkopen en strandbedjes verhuren. Daarnaast willen ze hun wc-gebouwtjes weer in gebruik nemen. Dat mag niet, zegt de gemeente Den Haag.

Nog niet bekend is of de horecaondernemers hun plan toch doorzetten.

Gezondheidsrisico's herstart strandhoreca

‘Het opstellen, verstrekken of verhuren van strandmeubilair’ is niet toegestaan, en ‘het openstellen van gemeenschappelijk sanitair’ ook niet, vanwege ‘onaanvaardbare gezondheidsrisico's. ‘

Dit verandert volgens de gemeente pas wanneer premier Rutte aankondigt dat de regels worden versoepeld.

De strandhoreca in Den Haag wil vanaf woensdag 20 mei deels heropenen. Dit maakte André Triep afgelopen weekend bekend tegenover Omroep West. Triep is voorzitter van de vereniging van Strandexploitanten.

De vereniging stuurde een brief naar de gemeente waarin deze gedeeltelijke opening wordt aangekondigd. Het is niet de bedoeling om terrassen al te heropenen of binnen in de strandhoreca al weer gasten te ontvangen, benadrukt Triep die ook eigenaar van strandclub Wij is.

'Ruimte genoeg'

‘Sommige strandtenten doen nu al aan take away, waarbij een drankje of hapje besteld kan worden om mee te nemen naar het strand. Alleen is er nu nog weinig plek om dat te nuttigen. Daarom willen we weer beginnen met het verhuren van bedden op het strand. Daar is ruimte genoeg voor. De bedden kunnen we met gemak tot wel drie meter uit elkaar zetten,' aldus Triep.

Triep laat weten dat strandbedjes in andere badplaatsen wel mogen worden neergezet. Hij stelt dat er één lijn moet worden getrokken. ‘Het wordt met Hemelvaart hartstikke mooi weer. Het gat wat nu geslagen is, omdat we al zolang niet open mogen, gaat hier niet mee dicht. Maar zo kunnen we toch weer wat verdienen.’