Sinds uitbraak corona kaalslag onder kroegen en discotheken

Sinds uitbraak corona kaalslag onder kroegen en discotheken

In coronatijd heeft een op de acht discotheken de deuren definitief gesloten. Ook onder (nacht)kroegen en lunchrooms vond een kaalslag plaats, blijkt volgens het AD uit een nieuwe analyse van ABN AMRO.

Gezien het geringe aantal faillissementen en het grote aantal starters lijkt het mee te vallen met de schade in horecaland, maar dat beeld behoeft nuancering, stelt Stef van Driessen van ABN AMRO. Er zijn wel degelijk veel zaken permanent dichtgegaan.

Aantal discotheken en kroegen

De horeca-expert baseert zich op cijfers van Locatus, een onderzoeksbureau dat ruim vijftien jaar data bijhoudt over winkels en winkelgebieden. Zo zijn er sinds de uitbraak van corona 30 discotheken (-13 procent), 492 kroegen (-8 procent) en 237 lunchrooms (-6 procent) verdwenen.

Aantal discotheken liep al terug

Met name het aantal discotheken is flink teruggelopen: van 238 begin 2020 naar 208 nu. Een van de voorbeelden is Club Quatrebras. Corona was het laatste zetje voor de Friese discotheek. Overigens liep al voor corona het aantal disco's flink terug, vooral door de groei van festivals.