nieuws

Lepel voor mensen met trillende handen

Catering

Speciale lepel die mensen met trillende handen in staat stelt om zo normaal mogelijk te eten. Werkt met behulp van een oplaadbare batterij.

Lepel voor mensen met trillende handen

De vinding is door Google opgekocht, meldt Scientias.nl. De lepel, Liftware genaamd, is speciaal ontwikkeld voor mensen met een tremor (trillend lichaamsdeel). In het heft van de lepel bevinden zich sensoren die de tremor detecteren. Vervolgens compenseert de lepel de tremor en stabiliseert zo zichzelf. Hierdoor blijft het voedsel op de lepel liggen. Uit klinische onderzoeken blijkt dat Liftware het trillen van het uiteinde van de lepel met meer dan 70 procent beperkt.

De lepel werkt met behulp van een oplaadbare batterij en kan dus gemakkelijk meegenomen worden naar het werk, een restaurant of vrienden. In de toekomst moet het mogelijk zijn om het bovenste deel van Liftware te verwijderen en de lepel bijvoorbeeld te vervangen door een vork.

De lepels zijn ontwikkeld met het oog op mensen met de ziekte van Parkinson of zogenoemde essentiële tremoren. Essentiële tremoren komen met name voor onder mensen ouder dan 65 jaar. De trillingen zijn vaak klein maar snel en treden met name op in de handen. De tremoren maken het lastig om bijvoorbeeld bestek of een pen vast te houden. Soms schamen mensen zich zo voor hun trillende handen dat ze in een sociaal isolement raken.

Reageer op dit artikel