Brood met Spelen: pop-up restaurant dat misschien nooit opent

Brood met Spelen: pop-up restaurant dat misschien nooit opent
In het midden, in zwarte smoking, Robert Jan Steenhagen.

Robert Jan Steenhagen van cateraar Brood met Spelen wil een pop-up restaurant openen in het oude gemeentehuis van Almelo. Alles staat klaar en Steenhagen hoopt zijn restaurant - Madame XO - snel te kunnen openen. Eind mei moet hij de locatie namelijk weer verlaten.

‘Misschien gaat het restaurant inderdaad nooit open…’ zegt Robert Jan Steenhagen tegen Misset. ‘Een groot risico. Dat klopt. Maar soms moet je gokken. In deze periode is zo veel onzeker.’

Als de horeca toestemming krijgt voor heropening kan Steenhagen direct van start met zijn pop-up Madame XO. Zeven dagen per week, elke dag met entertainment. ‘Het interieur zit er in, de bar is operationeel, aankleding is gereed, het team staat te springen. Gas, water en licht doen het en de keuken (Rational) is up and running.’ Het restaurant bevindt zich in de voormalige burgerzaal van het oude gemeentehuis in Almelo. ‘Een zaal met verleden, met allure en nu prachtig aangekleed. Al zeg ik het zelf; het is een vette tent. Beetje Mouling Rouge achtig.’ Steenhagen kwam al eerder met pop-up restaurants en heeft dus de nodige ervaring met het fenomeen.

Pop-up restaurant Madame XO Almelo

Enige rek in de exploitatie is er niet. Eind mei geldt als harde deadline. Het pand in Almelo wordt verbouwd tot appartementen. 90 stuks. ‘Daarom is de einddatum keihard. Daarna moeten de bouwvakkers erin.’

Toch laat deze ondernemer zich niet tegenhouden. ‘Ik wil een positief geluid laten horen. Mijn creativiteit laten zien. En we hebben op deze locatie eerder een pop-up gedaan, Bordes Marrakech. Destijds had het pand alleen nog wel elektra en water. Nu niet meer… Maar Madame XO is echt een wereldtent hoor. Tof aangekleed en met een bar van 13 meter en een complete luchtbehandeling. Ik hoop dat we in april van start kunnen.’ Grolsch is huisbrouwer van Madame XO.

‘Het traject vergde natuurlijk de nodige voorbereidingen. We zijn al voor de tweede lockdown gestart met de vergunningen, ontwikkelingen van de aankleding en de menu’s.

Pop-up restaurant Madame XO Almelo

Franse keuken

Madame XL kan maximaal 110 couverts aan op 1,5 meter, afhankelijk van de tafelbezetting. Zonder de restrictie van 1,5 meter afstand rekent Steenhagen op 170 couverts. Al deze gasten kunnen kiezen uit vier opties voor een vijfgangendiner volgens de Franse keuken. ‘We laten gasten kiezen uit vier menu’s waaronder een vegetarische variant. De prijs voor een menu is 49,50 euro. De wijnkaart bevat alleen Franse wijnen; wijnarrangement behoren niet tot de opties: er komen alleen hele flessen op tafel.

Brood met Spelen Madame XO

Brood met Spelen in de coronacrisis

Steenhagen heeft acht mensen in vaste dienst. Om de coronaperiode te overleven heeft hij Thuis met Spelen opgestart met foodboxen voor mensen thuis. ‘Eten bezorgen vanuit een dark kitchen. Dat doen we nog steeds. Verder ligt eigenlijk alles wat we deden stil.’