Financieel
Collectie bijgewerkt op 23-11-2023
Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.
Besparen
- Huurders kunnen mogelijk besparen op één van de grootste kostenposten: de huurprijs
- Vijf tips om de COGS kosten van je horecazaak te verminderen
- Zo kun je fors energie besparen in de horeca
- Energie besparen in de cafetaria: drie tips voor bakwanden
- Bij het kopen van deze (groot)keukenapparatuur krijg je geld terug
- Inzicht in verbruik: 3 tot 5 procent besparen op je energierekening
- Afzuigvrije horecakeuken levert forse besparingen op
- Met diepgaande energiescan kunnen hotels besparen (en verduurzamen)
- Best practice: Sauna dicht, thermostaat omlaag: dit doen hotels in de energiecrisis om te besparen
Inkoop
Prijsstijgingen in de horeca
- GfK-onderzoek: Moet de horeca de prijzen verder verhogen?
- Koffie Benchmark 2023: Prijs kop koffie in grote stad daalt, plantaardige cappuccino neemt af
- Doorberekenen prijsstijging in de horeca: tips wat je kunt doen
- Onderzoek prijsstijgingen horeca: zo pakten jouw collega's het aan
- Horecaprijzen tot 10 procent hoger: 'We leggen graag uit waarom we wel moeten'
Pricing
- Saté-index: vraag jij voor jouw saté de juiste prijs?
- Verkoopprijs gerecht: hoe goed rekenen horecaondernemers?
- Stappenplan voor de menukaart: prijsbepaling
- True cost: creër bewustwording voor verborgen kosten
- Best practice: The Harbour Club past dynamische prijsstrategie toe
- Hoe bepaal je de prijs van een frietje?
- Best practice: De Beren restaurants zetten in op prijsdifferentiatie en gepersonaliseerd aanbod
- Best practice: Frites Affairs geeft aandacht aan snelheid assortiment en prijsperceptie
- Best practice: Het Koffiehuis zet de échte prijs van koffie op de kaart
Omzet
- 10 tips om omzet en winst te verhogen
- Vijf tips om de restaurantomzet te verhogen
- Zo haal je meer rendement uit je wijnkaart
- Verkoopprijs gerecht bepalen: hoe goed rekenen ondernemers?
- De valkuilen van het sturen op het kengetallen in de horeca
- Zo haal je veel meer omzet met een goede bierkaart
- Best practice: Franck Evers laat horecazaken groeien, horeca is geen hobby, maar een business
- Best practice: Chefsbar Centre maakt gedurfde keuzes voor meer omzet
Financiering
- Zo maak je van je crowdfundingsactie een succes
- Hoe open je een zaak zonder startkapitaal?
- Checklist voor het kopen van een horecabedrijf
- Best practice: Zonder bank opent dit ondernemersstel drie zaken in twee jaar
- Best practice: De Heeren zet met private investeerders binnen paar maanden horecaketen op
- 4 manieren om je horecabedrijf te financieren
- Geen financiering van de bank? 20 tips voor alternatieve financiering
Belastingen
- Expert over belastingschulden: Er zijn vaak opties, maar je moet zélf met plan komenn
- Belastingdienst geeft 4 tips voor aangifte inkomstenbelasting
- Zo vraag je uitstel betaling belasting aan
- Stappenplan: zo kun je zelf je belastingschuld saneren
- Belastingen in 2023: belangrijke wijzigingen per 1 januari 2023
- Belastingschuld horeca: hoe ziet de terugbetalingsregeling eruit
- De belastingen na 1 april: zo zit het met betalen, aflossen en saneren
- Hoe voorkom je een boete door te late btw-aangifte?
Faillissement
- Steeds meer bedrijven gebruiken wet WHOA om faillissement te voorkomen
- Faillissement voorkomen: welke stappen neem je?
- Opbouwen na faillissement: geef geld pas uit als je het hebt verdiend
- Voorkom faillissement met een liquidatieakkoord
- Waarom falen horecazaken? Vijf tips om faillissement te voorkomen
- Wat te doen als je klant of opdrachtgever failliet gaat?
- Schulden reorganiseren en faillisement voorkomen via de WHOA
- Best practice: Brasserie schuldenvrij na WHOA-akkoord: Stap naar je schuldeisers
- Beste practice: Jermain de Rozario: redding van faillissement door WHOA-akkoord
- Restaurant De Limus stopt: Je moet ook wat overhouden
- Best practice: Hotel The Antony in drie jaar van failliet naar florerend