Horecava 2026 draait om betaalbare luxe: 'Dit is de toekomst van de horeca'
Betaalbare luxe. Dat is hét thema van Horecava 2026. Beursbaas Florentine Rijkmans: 'Gasten kiezen bewuster, niet per se goedkoper.'
Op deze pagina vind je verzamelingen van artikelen over alles wat te maken heeft met bedrijfsvoering. Denk hierbij aan tips voor het werven en aannemen van nieuwe medewerkers, uitlegartikelen over wet & regelgeving en alles over het succesvol exploiteren van een horecazaak. Direct hieronder vind je een uitgelichte selectie door de redactie.


Betaalbare luxe. Dat is hét thema van Horecava 2026. Beursbaas Florentine Rijkmans: 'Gasten kiezen bewuster, niet per se goedkoper.'

Kiki Bult en Bart van Diepen hebben hun ondernemersdroom zien uitkomen met de opening van Ember in Zwolle. Met een hele eigen visie op gastronomie willen ze een succes maken van hun restaurant.

Leonardo Hotels breidt zijn portfolio in de Benelux uit met de introductie van het lifestylemerk NYX Hotels. Het voormalige Eden Hotelpand aan de Amstelstraat 17 in Amsterdam is de eerste vestiging in Nederland.

Sinds een jaar is er een nieuwe Omgevingswet ingegaan. Deze wet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: onze leefomgeving.

Het klinkt zo logisch: je neemt een horecazaak over dus met de vergunningen zal het wel goed zitten. Helaas blijkt dat niet zo vanzelfsprekend. Helaas blijkt dat niet zo vanzelfsprekend, aldus Gertjan Teeuwen, advocaat bij Meester Advocaten.

Ontbinding van de huurovereenkomst komt steeds meer voor. Zeker op A-locaties proberen verhuurders het vaker. Ook rechters ontbinden gemakkelijker dan vroeger. Wanneer loop je risico en hoe voorkom je ontbinding?

Het kan iedere ondernemer gebeuren: in het woud van alle overheidsregels wordt er per ongeluk eentje overtreden. Gertjan Teeuwen, advocaat bij Meester Advocaten legt uit dat het zinvol kan zijn om tegen de hoogte van de boete bezwaar te maken.

Voor de serie 'Hoe ga je om met..' van Misset Horeca deelt ondernemer Jimmy Devilee zijn tips over hoe om te gaan met diefstal in je zaak of op het terras.

In de hotellerie zijn er soms verdachte gasten die je stevig op de proef stellen. Joost van Damme is eigenaar van de groep Onilio en een ervaren hotelier. Voor de serie 'Hoe ga je om met..' van Misset Horeca deelt hij zijn ervaringen over hoe om te gaan met rare snuiters in je hotel.

Kerst staat alweer bijna voor de deur. We vroegen drie horecaondernemers hoe zij omgaan met de voorbereidingen op de feestdagen. 'Uiteindelijk willen mensen gewoon waar voor hun geld. Dat kun je op verschillende manieren bereiken.'

Een horecazaak een naam geven is meer dan het kiezen van een mooi woord. Het draait om het creëren van een identiteit die blijft hangen. Een sfeer, een gevoel, een verhaal. Teisje van Emmerik geeft vijf naamgevingtrends en tips waar je op moet letten bij het kiezen voor een sterke naam.

Kiki Bult en Bart van Diepen hebben hun ondernemersdroom zien uitkomen met de opening van Ember in Zwolle. Met een hele eigen visie op gastronomie willen ze een succes maken van hun restaurant.
Onderscheidend zijn als horecamerk is meer dan je bedrijfsnaam op een suikerzakje afdrukken.

Hotel Okura Amsterdam, bekend om Japanse gastvrijheid en culinaire excellentie, kondigt met trots de lancering aan van KIRI, een hoogwaardig en toch toegankelijk lunchconcept. KIRI presenteert een signature bento, een moderne interpretatie van de klassieke Japanse lunch, zorgvuldig samengesteld voor een harmonieuze balans in smaak, textuur en presentatie.

Midden op de Herengracht zit een klassiek horecazaak waar echte Amsterdamse genevers worden geschonken. Proeflokaal A. van Wees bestaat vijftig jaar en verwelkomt meer gasten dan ooit.