Dunkin' Donuts sluit wereldwijd meer dan duizend filialen

Dunkin' Donuts sluit wereldwijd meer dan duizend filialen
Beeld: Roel Dijkstra Fotografie / Fred Libochant

De Amerikaanse koffie- en broodjesketen Dunkin' Donuts gaat wereldwijd meer dan duizend filialen sluiten. Die ingreep is nodig, doordat de omzet in het tweede kwartaal met een vijfde is gekrompen.

In de Verenigde Staten verdwijnen dit jaar 800 eetgelegenheden. Buiten de eigen thuismarkt gaan naar verwachting nog eens 350 vestigingen van Dunkin’ Donuts dicht.

Omzetverlies van 20 procent door corona

Dunkin’, dat ook in Nederland actief is, had net als veel andere restaurantketens te kampen met verplichte sluitingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor daalden de opbrengsten met 20 procent tot 287,4 miljoen dollar. Buiten de VS kromp de omzet zelfs met meer dan 60 procent. De winst zakte met 39 procent tot 36,5 miljoen dollar.

De restaurantsluitingen maken volgens het bedrijf deel uit van een ‘rationalisering’ van het vastgoedportfolio. Het gaat vooral om filialen die al tijden weinig klanten over de vloer krijgen. Of het ook Nederlandse vestigingen betreft, is vooralsnog onbekend.

23 vestigingen in Nederland

Onlangs opende de 23ste Nederlandse vestiging van Dunkin’ Donuts de deuren in Goes. Het pand wordt gedeeld met New York Pizza en beide restaurants hebben zowel een zitgedeelte in het restaurant, een terras en een drive-thru. Een primeur binnen Nederland: de nieuwe vestiging in Goes is de eerste waar Dunkin’ gaat testen met een drive-thru waar zowel een donut als een pizza slice te bestellen is.