nieuws

VVV-groep Flevoland failliet

Horeca

De regionale VVV-groep in Flevoland is failliet. Dat heeft bewindvoerder F. Schop uit Almere donderdag bekendgemaakt. Hij zag geen financiële toekomst meer voor de organisatie die 600.000 tot 700.000 euro in het rood staat. Voor het voltallige personeel is ontslag aangevraagd. Het gaat om 35 mensen.

De Flevolandse VVV-groep bestond uit drie onderdelen. De eerste tak bestaat uit acht lokale VVV-winkels en het regiokantoor in Lelystad. Die zijn inmiddels gesloten. De andere poten waren het Flevolands Bureau voor Toerisme, voor promotiewerkzaamheden, en een groep die zich bezighield met de uitvoering van door Europa gefinancierde projecten.

In 2003 verklaarde de rechtbank in Leeuwarden het Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme in Drachten failliet. Het bureau was in grote financiële problemen gekomen, mede door een ondeugdelijke financiële administratie. Het toeristenbureau kwam tot stand door een fusie van de provinciale VVV’s van Groningen, Friesland en Drenthe.

De overkoepelende VVV-groep Nederland, waar alle regionale organisaties bij zijn aangesloten, had het faillissement van de Flevolandse tak niet zien aankomen. Dat verklaarde de financiële man A. van Ee donderdagmiddag. ,,Uit de informatie die wij hebben ontvangen, komt naar voren dat het blijkbaar heel snel is gegaan. Ook een belangrijke subsidiegever als de provincie kreeg bijvoorbeeld pas korte tijd geleden in de gaten dat er problemen waren.” Naar de oorzaken, kan Van Ee alleen maar gissen. Elke regionale poot is namelijk een onafhankelijke tak van de landelijke VVV-groep. Ook over de gevolgen durft hij weinig te zeggen. Hij verwacht echter niet dat mensen die een reisje hebben geboekt via de Flevolandse VVV-winkels nu een financiële kater krijgen. ,,Ik ken de specifieke situatie niet, maar daar zit normaal gesproken een goede verzekering op.” De financiële man verzekert dat het met de andere VVV-groepen in Nederland wel goed gaat. Mede dankzij een grote reorganisatie, waarbij in 2002 diverse kleinere winkels opgingen in een grotere vestiging. Er gingen er in dat jaar trouwens ook vijf failliet. Van Ee verklaart dat zijn organisatie gaat bekijken of en hoe de VVV in Flevoland actief kan blijven. ,,Het is allemaal nog heel vers, maar in principe is het wel een mooi gebied om te behouden.”

Reageer op dit artikel