Cao-overleg gestrand: 'Verder overleg heeft geen zin'

Cao-overleg gestrand: 'Verder overleg heeft geen zin'

De onderhandelingen tussen FNV Horeca, CNV Vakmensen en KHN voor een nieuwe cao in de horeca zijn maandag 30 oktober 2017 gestrand, meldt KHN.

De partijen zijn tot de conclusie gekomen dat verder overleg geen zin heeft. De uitgangspunten bleken op verschillende onderwerpen, waaronder de loonontwikkeling, te ver uiteen te liggen om tot een gezamenlijk resultaat te komen.

Omzetten model AVR naar horeca-cao

KHN kijkt nu naar de mogelijkheden om met een partij te onderhandelen om alsnog het huidige KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) om te zetten naar een horeca-cao. Dit met een regeling voor seizoenswerk, invalwerk en een aanpassing van de lonen. 'Voor horecaondernemers is het van belang dat de lasten daarvan evenwichtig in de tijd en over alle werkgevers worden verdeeld.'

Onderhandelingen

FNV Horeca gaf half oktober al aan dat het overleg zeer moeizaam verliep. FNV Horeca zette in op een forse loonsverhoging, 'fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en goede scholing voor horecamedewerkers'. ‘KHN geeft aan dat er weinig ruimte is. Daarmee lijkt een akkoord voor een nieuwe cao horeca nog ver weg’, stelde FNV Horeca toen. KHN gaf als reactie daarop dat FNV Horeca vasthoudt aan irreële looneisen,  ingewikkelde verrekeningen en dubbele loonsverhogingen voor KHN-leden die op dit moment het AVR volgen. Lees hier dit artikel verder.

Problemen

De horeca zit al sinds april 2014 zonder cao. Marco Bouma van FNV Horeca noemde het eerder positief dat partijen weer met elkaar om tafel zitten. ‘Nu kampt de branche met een aantal problemen die je alleen in gezamenlijkheid kunt oplossen,’ zei Bouma tegen Misset Horeca. Hij doelde op issues als flexibiliteit, opleiding en krapte op de arbeidsmarkt.

Medewerkers uit horeca

Medewerkers uit de horeca kwamen dit voorjaar op Facebook in actie voor een nieuwe horeca cao. Honderden mensen hebben die petitie ondertekend waarin ze KHN opriepen om in actie te komen.

Meer over de horeca cao.