nieuws

Feit: Laag BTW-tarief van 6 naar 9 procent

Horeca 28097

Het lekte eerder al uit dat het nieuwe kabinet plannen had om het lage btw-tarief te verhogen van 6 naar 9 procent. Op dinsdag 10 oktober bleek deze maatregel feit. De btw op boodschappen, op drinkwater en op de kapper, maar ook op eten en drinken buiten de deur, gaat omhoog. 

Feit: Laag BTW-tarief van 6 naar 9 procent

De verhoging van DE BTW van  6 naar 9 procent gaat op z’n vroegst in 2019 in.

‘Een verkeerde keuze’ en ‘een maatregel met grote consequenties voor de consument’. Van alle maatregelen vervat in het regeerakkoord van Rutte III roept vooral de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9 procent veel weerstand op. De reactie van KHN op de gepresenteerde kabinetsplannen is matig. ‘Al met al is het totaalbeeld voor de gemiddelde horecaondernemer niet positief. Helaas blijkt de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent een feit. Een maatregel die grote impact heeft op onze branche. Meer btw zorgt voor hogere consumentenprijzen. Bij gelijke bestedingen van die consument, leidt dit tot minder omzet voor horecaondernemers. Dat tast groeikansen en dus werkgelegenheid aan.’

Overige kabinetsmaatregelen

De vennootschaps- en de inkomstenbelasting worden lager. De zelfstandigenaftrek inkomstenbelasting wordt wat beperkt. Maar dat compenseert niet genoeg. De inkomstenbelasting krijgt twee schijven: een schijf van 36,93% en één van 49,5%. De zelfstandigenaftrek wordt echter beperkt tot het tarief van de eerste schijf. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ‘Al met al is het totaalbeeld voor de gemiddelde horecaondernemer niet positief.’

KHN positief over aanpassing ontslagrecht

KHN is wel positief over de aanpassing van het ontslagrecht. En over het feit dat werkgevers medewerkers pas na drie jaar in vaste dienst hoeven te nemen. Voor kleine bedrijven wordt de loondoorbetaling en een aantal verplichtingen bij ziekte op één jaar gesteld. Daar staat voor die werkgevers een collectieve premie tegenover voor het tweede jaar ziekte. De transitievergoeding gaat echter vanaf de eerste dag tellen. Gelet op het arbeidsintensieve karakter van de horeca met seizoenen, pieken en dalen, is KHN er nog niet van overtuigd dat deze maatregelen al met al genoeg maatwerk bieden.

Het wordt voor jongeren tot 21 jaar verplicht om een startkwalificatie te behalen. Oudere leerlingen kiezen eerder voor werkend leren omdat ze dan al een inkomen hebben. Dat levert kansen op voor de horeca. Wij kunnen immers prima opleidingsmogelijkheden bieden aan de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)-leerling.

BTW van 6 naar 9 procent

De BTW-maatregel wordt genomen omdat er twee belastingschijven komen. Veel mensen gaan daardoor minder belasting betalen, maar het betekent wel dat het Rijk ergens anders geld vandaan moet halen. Het hoge tarief blijft 21 procent.

Door de verhoging worden onder meer de dagelijkse boodschappen en de kapper duurder. Maar het gaat ook om leidingwater, geneesmiddelen, kranten, boeken en de fietsenmaker. Hoewel uit berekeningen van het akkoord blijkt dat iedereen er door lastenverlichting op andere vlakken uiteindelijk op vooruit gaat, is er veel kritiek op de maatregel.

Naast KHN is ook de brancheorganisatie voor supermarkten ontevreden. ‘Dit heeft grote consequenties voor de consument’ , aldus het  CBL. ‘Nu is een doorsnee gezin, met twee ouders en twee kinderen, gemiddeld 14,60 euro per dag aan boodschappen kwijt. Dat loopt hierdoor waarschijnlijk op tot 15,05 euro per dag. Op jaarbasis gaat het om zo’n 160 euro die een gezin extra aan boodschappen kwijt is. Voor een eenpersoonshuishouden is de stijging nog groter.’

De ANWB vindt de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9 procent voor toegangsprijzen voor toeristische en recreatieve bestemmingen ook een verkeerde keuze.’

Vakbond FNV beticht Rutte III ervan met twee maten te meten. Voorzitter Han Busker: ‘Door de keuzes die deze regering maakt, wordt het dagelijkse leven van mensen duurder, terwijl de aandeelhouders in de watten worden gelegd. De vennootschapsbelasting gaat omlaag, de btw voor eten en drinken, water, boeken, kunst en horeca gaat omhoog.’

Leestip:

Rober Willemsen: BTW-verhoging desastreus voor horeca

Reageer op dit artikel