nieuws

CBS: Horeca is een snelle groeier

Horeca 733

In de horeca en zakelijke dienstverlening is meer dan 20 procent van de bedrijven een snelle groeier. Onder zakelijk dienstverleners waren ook in absolute aantallen de meeste snelle groeiers te vinden.

CBS: Horeca is een snelle groeier

Onder snelle groeiers verstaat het CBS bedrijven met minimaal tien werknemers waarvan het personeelsbestand in drie jaar tijd jaarlijks met minimaal een tiende is toegenomen. Daarvan steeg het aantal vorig jaar met 16 procent tot bijna 8500, een record sinds het statistiekbureau in 2010 met deze metingen begon.

Procentueel nam het aantal snelgroeiende ondernemingen het hardst toe in de bouw. Het aantal nam daar met meer dan 50 procent toe tot 580 ondernemingen. Binnen die sector zijn het vooral gespecialiseerde bedrijfjes die in rap tempo nieuw personeel hebben aangenomen, zoals stukadoors-, schilders- en loodgietersbedrijven.

Personeelstekort horeca

Terwijl horecabedrijven groeien, wordt het personeelstekort er een steeds groter probleem. De grootste wervingsproblemen hebben betrekking op zelfstandig werkend en uitvoerende koks, meldt het UWV. ‘Het binden en vasthouden van ervaren koks blijkt bovendien een uitdaging. Een deel van hen verlaat de horeca vanwege werktijden, carrièreperspectieven en de combinatie met een gezinsleven. Ook kan het fysiek zwaar werk zijn.’ Het wordt bovendien steeds lastiger om personeel te vinden voor de bediening. Dit geldt inmiddels voor vrijwel alle segmenten in de horeca.

Geen onderwerp dat meer besproken wordt in de horeca dan het personeel. Aannemen van horeca personeel, behouden, opleiden en belonen. In dit artikel bundelt Misset Horeca tips, adviezen, wetgeving en het cao nieuws. En natuurlijk de praktijkverhalen van collega’s.

Reageer op dit artikel