nieuws

Airbnb start met online reserveringen voor restaurants

Horeca 843

Reizigers kunnen sinds deze maand, naast een tijdelijke accommodatie, ook een restaurant boeken op de website van Airbnb.

Airbnb start met online reserveringen voor restaurants

Raymond Wilders van Formitable: ‘Restaurants die zijn aangesloten bij ons reserveringssysteem, kunnen wij via het Amerikaanse reserveringssysteem Resy linken aan Airbnb. Door een investeerder zijn wij geïntroduceerd ’, vertelt Wilders. Restaurants kunnen zelf beslissen of ze een koppeling willen met Airbnb. Airbnb zelf maakt de uiteindelijke selectie. ‘Daarmee onderscheiden ze zich van andere restaurant reserveringswebsites.’ Restaurants betalen een fee van €1,50 per couvert voor reserveringen via Airbnb.

Amsterdamse restaurants

Op dit moment staan een kleine veertig Amsterdamse restaurants op de site van Airbnb. Onder meer de horecazaken van IQ Creative, Ron Blaauw, restaurant Daalder, 212, &Moshik. ‘Airbnb toont hiermee direct een mooie shortlist met restaurants.’ Richard van Oostenbrugge van 212: ‘Hoewel de avonden al ver vooruit vol zitten, is het voor Airbnb gasten ook geweldig als ze ons kunnen ontdekken voor de lunch. Met uitzicht over de grachten en de Amstel lijkt me dat als bezoeker van de stad geweldig.’

Tweederde van de Airbnb-bezoekers boekt een tafeltje bij een restaurant

Airbnb-verhuurders kunnen zelf in de vorm van hosts recommends tips geven aan de boeker. ‘Hoe meer hosts recommends, hoe hoger je op de site komt te staan.’ Wilders vervolgt: ‘Airbnb heeft onderzoek gedaan naar de restaurantreserveringen door Airbnb bezoekers. Tweederde boekt een tafeltje bij een restaurant. In totaal werd er vorig jaar in Amsterdam voor 140 miljoen euro uitgegeven in restaurants.’

Uitrol

Nu is het alleen nog mogelijk om via de site van Airbnb een restaurant te boeken in Amsterdam. ‘Deze maand nog wordt dat uitgerold naar Den Haag, Rotterdam en Maastricht.’

Over Formitable

Cyril Mestrom en Raymond Wilders van Formitable

Aanbetalen bij reservering oplossing voor no show?

Aanbetalen bij reservering oplossing voor no show?

Reserveringssysteem Formitable ging in april 2017 live. Formitable is in de basis een reserveringssysteem, maar daar bovenop werd de feature gebouwd waarmee een restaurant een aanbetaling kan vragen aan de gasten. Oprichters Raymond Wilders, Cyril Mestrom en Milan van de Goor zitten achter dit bedrijf. Zij geloven dat ticketverkoop bij restaurants onderdeel wordt van de toekomst. ‘Het past bij een nieuwe generatie restaurateurs en bij de beleving die een steeds belangrijkere rol speelt bij het uit eten gaan. Als er al gasten zijn die moeite hebben met een aanbetaling, dan weegt dit niet op tegen het aantal gasten dat te laat afzegt of zonder tegenbericht niet komt opdagen’, zei Wilders hierover eerder tegen Misset Horeca. Formitable won de Horecava Innovation Award 2018 in de categorie Digital, apps & social media.