Abn Amro: 30 procent horeca ondervindt hinder personeelstekorten

Abn Amro: 30 procent horeca ondervindt hinder personeelstekorten

Bijna een derde van de horecaondernemers in Nederland ervaart een tekort aan arbeidskracht als belemmering voor groei, stelt Abn Amro in een uitgebreid rapport waarin de stand van verschillende sectoren wordt belicht. Wel is de horeca over het algemeen positief.

Financieel gaat het goed in de horeca, meent Abn Amro in haar rapport Stand van Sectoren: De sector Leisure laat groei zien. De score voor de Sectorbarometer voor de sector Leisure daalde wel ten opzichte van de vorige peiling, maar is positief. Grootste punt van zorg is personeel: het vinden van voldoende mensen is lastig.

En ondernemers in de horeca werden minder positief over hun concurrentiepositie ten opzichte van elkaar. Mogelijk speelt het personeelstekort hierbij een rol.

In het vierde kwartaal van 2018 ervaart 30 procent (netto) van de ondernemers in de horeca een tekort aan arbeidskrachten als belemmering. Bij hotels is dit 34 procent, bij verhuurders van vakantiehuisjes 28 procent, bij campings 27 procent en bij eet- en drinkgelegenheden 30 procent.

Consumentenvertrouwen

De buitenshuisconsumptie stijgt door het hoge consumentenvertrouwen. Bovendien profiteert de sector van een stijging van het toerisme. Het aantal logies-overnachtingen steeg bijna 5 procent in 2018 tot en met juli.

Ook is in 2018 tot en met oktober sprake van een daling van het aantal faillissementen binnen de sector Leisure. Daarbinnen zijn echter wel verschillen. Zo is er binnen de horeca een daling bij cafés en hotels, maar juist een stijging bij restaurants, ondanks de marktgroei. Mogelijk komt dit door de lokaal soms hevige concurrentie.

Over het economisch klimaat is de branche minder positief dan eerder. Door de soms heftige lokale concurrentie ervaren sommige ondernemers de economische groei mogelijk niet.

Download hieronder Abn Amro Stand van Sectoren

ABN-AMRO-Stand-van-Sectoren-november-2018.pdf

Download