Burgemeesters: 'Verantwoordelijkheid ligt bij de mensen zelf bij opening terrassen'

Burgemeesters: 'Verantwoordelijkheid ligt bij de mensen zelf bij opening terrassen'

Mensen hebben zelf de verantwoordelijkheid om zich aan de coronaregels te houden, ook als volgende week maandag de terrassen weer opengaan. Dat zei burgemeester Hubert Bruls maandagavond na afloop van het Veiligheidsberaad. 'De bal ligt in eerste instantie bij de horeca-ondernemer en de gasten zelf. Zij moeten zorgen dat zij afstand van elkaar kunnen houden.'

Bruls verwacht niet dat er in het Pinksterweekeinde massaal moet worden gehandhaafd. 'Wij treden alleen op bij excessen. Als mensen op grote schaal niet willen luisteren of er problemen zijn met de openbare orde, dan grijpen wij in', aldus de burgemeester van Nijmegen en tevens voorzitter van het beraad. In het Veiligheidsberaad komen de 25 burgemeesters van de Veiligheidsregio's samen. Zij adviseren het kabinet.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie is ondanks de toenemende drukte nog altijd heel tevreden. 'Wij doen het als Nederlanders heel erg goed. Laten we het zo blijven doen.'

Grapperhaus: 'Horecaondernemer is verantwoordelijk'

Hoewel burgemeester Bruls ook de verantwoording bij de gasten legt, zei minister Grapperhaus hier eerder over: 'Horecaondernemers zijn er na 1 juni - als ze dan open mogen - zelf verantwoordelijk voor dat hun gasten 1,5 meter afstand houden op de terrassen.'

‘Uitgangspunt is en blijft de 1,5 meter’, zegt Grapperhaus over de afspraken.

Handhaving

Dat die wordt gehandhaafd, is de verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf. Pas bij ‘excessen of meldingen’ komt de politie eraan te pas. Ook wordt er mogelijk steekproefsgewijs gehandhaafd.

Wel wil Grapperhaus kijken of de corona-regels slim kunnen worden ingevuld, omdat restauranthouders en café-uitbaters anders ‘geen bier of frisdrank kunnen inschenken’, maar alleen maar met de afstand bezig zijn.

protocol heropening horeca

Bediening binnen 1,5 meter

In het protocol van KHN is opgenomen dat gasten die aan tafel zitten binnen de 1,5 meter bediend mogen worden. Het volgende staat omschreven:
‘Als het controlegesprek bij de ontvangst heeft plaats gevonden, mogen medewerkers binnen 1,5 meter aan tafel de bestelling opnemen, uitserveren en afruimen terwijl de gasten aan tafel zitten.’ Bediening een mondkapje laten dragen mag, maar het is niet verplicht. Protocollen worden niet goedgekeurd of vastgesteld door de overheid. Ook dit protocol van KHN niet. Wel heeft de overheid meegekeken met dit protocol en nog een aantal adviezen gegeven. Dit protocol is daarmee in lijn met de voorschriften die vanaf 1 juni as gaan gelden.