Grapperhaus: horecaondernemer is verantwoordelijk voor 1,5 meter

Grapperhaus: horecaondernemer is verantwoordelijk voor 1,5 meter

Horeca-ondernemers zijn er na 1 juni - als ze dan open mogen - zelf verantwoordelijk voor dat hun gasten 1,5 meter afstand houden op de terrassen, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus. Wel zoekt hij naar een 'handige invulling' van de regels, zodat de horeca niet alleen maar politieagentje hoeft te spelen.

De bewindsman sprak woensdag met horeca-organisaties en burgemeesters over de aanstaande gedeeltelijke opening van eet- en drinkgelegenheden. 'Uitgangspunt is en blijft de 1,5 meter', zegt Grapperhaus over de afspraken.

Handhaving

Dat die wordt gehandhaafd, is de verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf. Pas bij 'excessen of meldingen' komt de politie eraan te pas. Ook wordt er mogelijk steekproefsgewijs gehandhaafd.

Wel wil Grapperhaus kijken of de corona-regels slim kunnen worden ingevuld, omdat restauranthouders en café-uitbaters anders 'geen bier of frisdrank kunnen inschenken', maar alleen maar met de afstand bezig zijn.

Grapperhaus: horeca-ondernemer is verantwoordelijk voor 1,5 meter
Grapperhaus: horeca-ondernemer is verantwoordelijk voor 1,5 meter

Advies over heropening

De komende weken spreekt het kabinet vaker met vertegenwoordigers uit de horeca en veiligheidsregio’s. Volgende week geeft het team van corona-experts advies over de heropening van de eet- en drinkgelegenheden.

Grapperhaus is er gerust op dat horeca-ondernemers hun zaken vanaf 1 juni weer open kunnen doen, mits het advies van dat Outbreak Management Team positief is: de gesprekken met de branche zijn positief en er liggen goede voorstellen.

Richtlijnen horeca

KHN heeft een protocol horeca opgesteld met richtlijnen voor de horeca tijdens de coronacrisis. Daarin staat onder meer dat vier gasten samen aan een tafel mogen zitten zonder dat ze op 1,5 meter afstand van elkaar moeten blijven. De regionaal geldende noodverordening is echter leidend. KHN-directeur Dirk Beljaarts zegt hierover:  ‘Vanuit de overheid is positief gereageerd op vier mensen aan tafel. We willen ook realiteitszin laten doorklinken en willen die maatschappelijke discussie tevens voeren. Als vrienden net samen uit een auto stappen, maar niet samen aan tafel kunnen zitten, dan is dat natuurlijk heel gek.’