Dirk Beljaarts van KHN: 'Keukenteam telt niet mee in aantal van max 30 personen'

Dirk Beljaarts van KHN: 'Keukenteam telt niet mee in aantal van max 30 personen'
Dirk Beljaarts, directeur KHN

KHN heeft een protocol horeca opgesteld met richtlijnen voor de horeca tijdens de coronacrisis. Misset Horeca sprak met KHN-directeur Dirk Beljaarts om meer duidelijkheid te geven op vragen die nu leven bij horecaondernemers. Bijvoorbeeld hoe het zit met je keukenteam? Want telt dat nu wel mee in dat maximale aantal van dertig, of juist niet?

Waarom dit protocol?

 Het protocol is met zorg opgesteld en tot stand gekomen in samenwerking met KHN, VNO-NCW, MKB Nederland, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en McKinsey. Het protocol betreft een minimum protocol voor de overheid om als branche open te mogen en ondanks dat KHN liever geen beperkingen had gezien, was dit protocol noodzakelijk om de heropening van de horeca te overwegen. Uitgangspunten voor dit protocol zijn de richtlijnen van het RIVM. Het protocol is een levend document, dat zelfs per dag kan veranderen. Naar de landelijke opgestelde richtlijnen, kunnen veiligheidsregio’s afwijken en hun eigen (aanvullende of aangepaste) voorwaarden hanteren. KHN is van mening dat de horecabranche op deze wijze verantwoord open kan en dat we hiermee kunnen laten zien dat horecaondernemers en gasten de heropening samen verantwoord tot een succes kunnen maken.'

Waarom is het maximaal aantal van dertig personen niet opgenomen in het protocol voor de horeca?

'Een protocol is een richtlijn en dat aantal van maximaal dertig personen is wetgeving. Dat zijn twee aparte dingen. Anderhalve meter is richtlijn én wetgeving. Vandaar dat alleen dat laatste is opgenomen in het protocol.'

Cateringbedrijven worden niet genoemd in het protocol

'Klopt, omdat cateringbedrijven normaliter op locatie hun werk doen. Dit protocol heeft te maken met de versoepeling voor eet- en drinkgelegenheden die door de overheid is aangekondigd. De overheid heeft enkel gezegd dat restaurants en cafés 1 juni mogelijk weer open mogen. Hotels gaan ook weer open, maar die hoefden van de overheid niet dicht. Over cateringbedrijven heeft de overheid zich nog niet uitgesproken, vandaar dat dit protocol ze niet benoemt. Dat wil niet zeggen dat we voor die ondernemers niet hard aan het lobbyen zijn.'  

Kan je van een aparte ruimte in je zaak, wanneer deze is voorzien van eigen opgang, toilet en bar, daar een apart restaurant van maken zodat je twee keer dertig personen kunt ontvangen?

‘Daar hebben wij nog geen antwoord op.  Er wordt door de overheid gesproken over één ruimte, maar of dat één bedrijfspand is, of één ruimte binnen een bedrijfsruimte is ons ook nog niet bekend. We hebben een protocol voor de horeca moeten opstellen om überhaupt open te mogen, maar ook wij hebben honderd vragen uitgezet waar we nog geen antwoord op hebben. Dat frustreert ons ook.’

Vier personen aan tafel is niet wettelijk vastgesteld – sterker nog Rutte heeft letterlijk gezegd dat anderhalve meter per persoon in acht moet worden genomen - maar in het protocol is vier personen aan één tafel wel opgenomen?

‘Vanuit de overheid is positief gereageerd op vier mensen aan tafel. We willen ook realiteitszin laten doorklinken en willen die maatschappelijke discussie tevens voeren. Als vrienden net samen uit een auto stappen, maar niet samen aan tafel kunnen zitten, dan is dat natuurlijk heel gek.’

Maar dit protocol is opgesteld in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken. Dat betekent dat het ministerie er in ieder geval positief over is.

'Positief wel, maar ze keuren het niet goed of af. Het zijn richtlijnen, gebaseerd op de RIVM-richtlijnen. Er is geen instantie die dit kan goedkeuren. Het enige dat partijen hebben gedaan, is positief reageren. Het blijven echter richtlijnen die dagelijks kunnen veranderen, en die de veiligheidsregio's bovendien kunnen aanscherpen of versoepelen.' 

Naar de landelijke opgestelde richtlijnen, kunnen veiligheidsregio’s en gemeentes afwijken en hun eigen (aanvullende of aangepaste) voorwaarden hanteren. In hoeverre verwacht KHN dat dit protocol wordt overgenomen door de gemeentes?

‘Hierover voeren we gesprekken met de gemeentes en veiligheidsregio's. We denken dat de gemeentes het protocol aanvankelijk overnemen, en dat na 1 juni wordt gekeken of de maatregelen mogelijk nog moeten worden aangescherpt. Het is namelijk afhankelijk van de omstandigheden: voor een horecazaak aan de rand van een dorp kunnen de maatregelen soepeler zijn, dan voor een zaak middenin de stad wanneer die stad blijkt vol te stromen met mensen die naar het terras willen.’

Tellen de medewerkers in de keuken mee voor het totale aantal van dertig personen die binnen zijn toegestaan?

‘Die vraag heb ik aan minister Grapperhaus gesteld en toen zei hij letterlijk dat het gaat om de mensen aan de voorkant. Daar vanuit gaande telt het keukenteam niet mee.’ Een officiele bevestiging hiervan heeft KHN echter nog niet gekregen.

Kan het zijn dat een bedrijf zowel de richtlijnen voor fastservice moet volgen als die voor restaurants? Voor fastservice hoeft vooraf namelijk niet gereserveerd te worden. Neem een cafetaria met een afhaalgedeelte en een bistrogedeelte: moet deze ondernemer dan voor het bistrogedeelte wel met reserveringen werken en voor het afhaalgedeelte (met een paar zitplaatsen) niet? 

‘Dat is een typisch een vraag waar we nog geen antwoord op hebben. Daar balen wij ook van.’

Hoe kan het dat daar geen duidelijkheid over is?

'Het ministerie heeft de antwoorden zelf ook niet. We hebben daar best een beetje begrip voor, dit overspoelt hen ook. Maar de frustratie begint de overhand te nemen. Wij vinden het niet meer uit te leggen dat er op zoveel vragen geen antwoorden zijn. En het zijn geen vragen die we nu ineens stellen; we zijn hier al heel lang mee bezig. We hebben honderden vragen binnengekregen, maar hebben er zelf ook honderden bij het ministerie liggen.'

Hoe moet een ondernemer controleren of gasten uit 1 huishouden komen?

‘Een ondernemer kan niet als politieagent optreden. Laten we er samen verantwoord mee omgaan. Wij gaan ervoor pleiten dat de verantwoordelijk niet bij de ondernemer ligt. Minister Rutte en Grapperhaus hebben ook gezegd dat de verantwoordelijkheid hier in het midden ligt. De vraag stellen of iemand uit een huishouden komt, is prima, maar een horecaondernemer hoeft hiervoor geen bewijs te eisen.’ Daar voegt Beljaarts nog aan toe: ‘Maar ga als ondernemer niet bewust het randje opzoeken, want dan kan het zomaar als een boemerang terugkomen en krijgt de horeca de deksel op de neus.’

Wat is de stand qua zaken wat betreft het steunpakket?

Dat steunpakket moet er komen, en hierover ontvangen we positieve signalen wat betreft de reparatie van de NOW-regeling. Die dan daadwerkelijk 90 procent wordt en waarin niet uitgegaan wordt van januari als basismaand, maar wordt gekeken naar de werkelijke cijfers.

Het tweede wat vorm gaat krijgen, is het  tweede maatregelenpakket waarin wordt gekeken naar de vaste lasten en omzetcompensatie. Er zit schot in, maar het duurt natuurlijk te lang.’

Wat moeten ondernemers doen als andere brancheverenigingen met hun eigen protocol komen? Wat als deze afwijken van het KHN-protocol?

Wij hebben de protocollen zo minimalistisch mogelijk ingezet, zodat het aan de ondernemer is om extra dingen toe te voegen wanneer blijkt dat de gast of ondernemer dat prettig vindt. Als je als ondernemer ergens anders een protocol ziet met strengere richtlijnen, dan kan je dat toepassen. Minder wordt gevaarlijk met het oog op de gezondheid en de maatregelen waar we ons nu aan moeten houden.’

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.