KHN: 'Nieuwe coronamaatregelen nekslag voor horeca'

KHN: 'Nieuwe coronamaatregelen nekslag voor horeca'

De snelle toename in het aantal coronabesmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge op maandag 28 september. Het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen.

De horeca moet om 22 uur sluiten en de groepsgrootte in ruimten binnen - dus ook in de horeca - gaat naar maximaal 30 mensen. Kennelijk ziet het kabinet de maatregelen als een laatste redmiddel om een nieuwe landelijke lockdown te voorkomen. Maar de aangekondigde maatregelen zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) desastreus voor de horeca die economisch al zwaar onder druk staat. Gezien het geringe aantal besmettingen in de horeca vindt KHN de maatregelen in de horeca disproportioneel. Om de horecabranche te kunnen laten overleven, is het dan ook noodzakelijk dat de financiële steunpakketten niet worden afgeschaald maar worden versterkt en aangevuld. In ieder geval voor sectoren die direct worden geraakt door de maatregelen. KHN wil daarom zo snel mogelijk met het kabinet in gesprek over verbeterde steunpakketten en extra steunmaatregelen.

Onbegrip maakt plaats voor boosheid

KHN wil er samen met haar leden en medewerkers alles aan doen om het virus onder controle te krijgen maar niet voor de bühne. 'Vanaf dag één heeft de horeca te maken gehad met strenge maatregelen. Horecaondernemers hebben er sinds het begin van de crisis alles aan gedaan om een prettige en veilige uitgaansomgeving te creëren. En met resultaat: het aandeel van de besmettingen dat tot de horeca te herleiden is bedraagt slechts 5,6 procent.' KHN heeft dan ook geen enkel begrip voor de nieuwe maatregelen. De premier deed het overkomen dat alleen de natte horeca hard geraakt wordt, maar de hele branche wordt keihard getroffen.

Horeca wil antwoorden

Horecaondernemers wachten op antwoorden, aldus de brancheorganisatie. 'Hoe effectief is het om de laatste ronde in de kroeg te schrappen en nu zelfs landelijk de deuren van de horeca om 22:00 uur dicht te gooien? En waarom wordt er niet ingegrepen in de privésituatie? Hier vinden nog steeds de meeste besmettingen plaats. De horeca houdt zich vanaf het begin aan strenge maatregelen en is een veilige plek. De horecabranche wil zeker meewerken aan het terugdringen van het coronavirus, maar onbegrip heeft inmiddels plaatsgemaakt voor boosheid.'

KHN heeft er geen begrip voor dat er opnieuw maximale aantallen per bedrijf zijn ingevoerd, zonder dat er wordt gekeken naar het type en grootte van het bedrijf. 'Horecabedrijven in het nachtleven, maar ook evenementenlocaties zoals congres- en zalencentra en hotels met vergaderlocatie worden opnieuw zwaar getroffen, terwijl deze sectoren op dit moment al het meest te lijden hebben onder de 1,5 meter afstandregels.'

'Steunpakketten moeten omhoog'

'Met het invoeren van deze maatregelen voor een op dit moment zeer kwetsbare horecabranche, kan het niet zo zijn dat in het derde steunpakket de financiële steun voor noodlijdende bedrijven wordt afgebouwd. Het derde steunpakket treedt op 1 oktober aanstaande in werking. Dit steunpakket loopt tot en met juni 2021 en kent een afbouw in steun.'
nekslag voor horecaKHN is van mening dat met het aanscherpen van de coronamaatregelen – waarmee ondernemen in de horeca nagenoeg onmogelijk wordt - een afbouw van financiële steunmaatregelen absoluut onverantwoord is. De steunpakketten voor aantoonbaar getroffen sectoren moeten dus per direct omhoog; KHN dringt er op aan dat minister Wiebes zo snel mogelijk inzet op het uitrollen van het in november aangekondigde Time-Out Arrangement.

KHN pleit op korte termijn voor:

  • Geen afbouw van steunmaatregelen voor die sectoren die direct worden geraakt door de nieuwe corona-maatregelen. Dat betreft in ieder geval de horeca.
  • De NOW-vergoeding moet voorlopig gehandhaafd blijven op 90 procent.
  • De toegangsdrempel voor het omzetverlies voor de TVL moet niet omhoog. De maximale TVL-vergoeding moet juist worden verhoogd.
  • Desalniettemin worden ontslagen onvermijdelijk. Voorkom daarom dat werkgevers die het al zwaar genoeg hebben, niet ook nog eens verplichte transitievergoedingen moeten betalen. Die moeten worden vergoed aan werkgevers via het UWV.
  • Het Time-Out Arrangement – dat is het plan van minister Wiebes voor een regeling om bedrijven die nu niets meer kunnen in een soort ‘winterslaap’ te brengen, moet versneld worden ingevuld en uitgerold. De minister gaf vorige week aan dat in november klaar te hebben, dat moet nu zo snel mogelijk gebeuren.

Keiharde klap

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: 'De vandaag aangekondigde maatregelen zijn een keiharde klap voor een branche waar elke dag tienduizenden horecaondernemers en honderdduizenden medewerkers hun stinkende best doen om gasten een veilige omgeving te bieden en besmettingen te voorkomen. Met succes; het aandeel van de besmettingen dat tot de horeca te herleiden is bedraagt slechts 5,6 procent. De teleurstelling en woede is dan ook groot.  Als branche willen er alles aan doen om het virus onder controle te krijgen en nemen wij sinds het begin van de crisis al onze verantwoordelijkheid, maar dit draagvlak kan alleen worden behouden als hier ook een wetenschappelijke onderbouwing aan ten grondslag ligt.'

'De genomen maatregelen zijn kenmerkend voor het feit dat men zich niet heeft verdiept in de branche en de verschillende sectoren. We roepen niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar we begrijpen volledig dat het draagvlak bij onze achterban afneemt. Onbegrip heeft inmiddels plaatsgemaakt voor boosheid. Probeer het maar eens uit te leggen; de horeca krijgt de hardste klappen, terwijl de oorzaak ergens anders ligt. En als wetenschappelijke onderbouwing van de effectiviteit van de maatregelen ontbreekt, hoe kun je dan verwachten dat het draagvlak voor de maatregelen behouden blijft? De opmerking van de premier geeft aan dat het kabinet slecht op de hoogte is van wat er speelt. Het kabinet heeft nu botweg maatregelen genomen om minder mensen op de been te krijgen; intussen wachten wij nog steeds op een onderbouwing van de effectiviteit.'

Boter bij de vis

Willemsen: 'Als KHN begrijpen wij dat als het aantal besmettingen toeneemt, het de taak van de overheid taak is om mensen te blijven wijzen op de risico’s, alert te zijn en aanvullende maatregelen te treffen. Maar dan wel daar waar de waarschuwingen en maatregelen nodig én effectief zijn. Gedragsverandering en draagvlak voor de huidige maatregelen - ook in de privésfeer - los je niet op door de horeca eerder te sluiten of door het maximum aantal gasten nog verder terug te dringen. Nu het kabinet met aanvullende maatregelen voor de horeca komt, moet er boter bij de vis. KHN zet in op een ruimhartig compensatiepakket om de horeca helpen overleven en gaat hier de komende periode over in gesprek met het kabinet. Daarnaast zet KHN alles op alles om ervoor te zorgen dat deze maatregelen voor de horeca zo snel mogelijk weer kunnen worden versoepeld. Ook doen we een klemmend beroep op onze gasten; houd je aan de regels en blijf thuis bij klachten. Alleen samen kunnen we het coronavirus terugdringen en toewerken naar versoepelingen van de maatregelen.'