Coronamaatregelen horeca zijn landelijk: inloop sluit om 21:00 uur en max 30 gasten

Coronamaatregelen horeca zijn landelijk: inloop sluit om 21:00 uur en max 30 gasten
(c) Diederik van der Laan

De horeca moet om 22.00 uur sluiten en mag maximaal dertig gasten binnen ontvangen. De inloop sluit om 21:00 uur. Dat heeft het kabinet maandagavond, 28 september, bevestigd tijdens de persconferentie.

De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur. Ze gelden in elk geval voor de komende drie weken. Daarna wordt opnieuw naar de situatie gekeken: of afschalen, of nóg strengere maatregelen. Zorgminister Hugo de Jonge: 'We doen ons best, maar het virus doet het beter. Alles wat we doen is om onze kwetsbaarste mensen te beschermen en ervoor te zorgen dat de zorg het aan kan. In het voorjaar hebben we laten dat we het virus onder controle kunnen krijgen.'

'In de optelsom in wat nu goed gaat en wat niet goed gaat, is het nu onder aan de streep niet goed genoeg. Het virus is met een opmars bezig.' Hij vervolgt: 'Over ruim een week verwachten we - zelfs met maatregelen - 5000 besmettingen. Een week geleden lagen er op de IC 85 mensen, nu zijn dat er 142. We moeten het reproductiegetal weer onder de 1 krijgen. We treffen vandaag daarom stevige maatregelen.'

Coronamaatregelen horeca

'Ook in deze sector moeten we helaas de regels aanscherpen', zegt Mark Rutte tijdens de persconferentie. 'Niet omdat alle horecaondernemers er een potje van maken, verre van dat. In veruit de meeste zaken worden heel goed en nauwkeurig de protocollen gevolgd. Toch zien we het aantal clusters besmettingen in deze sector toenemen. Vaak gaat het dan ook nog meteen om grotere aantallen van 100 of meer mensen. En dan gaat het natuurlijk vaker om cafés dan om restaurants. Vanaf morgen geldt landelijk voor alle horeca: laatste inloop om 9 uur en sluiten om 10 uur. Gemiddeld genomen zal dat voor de restaurants minder ingrijpend zijn, terwijl we zo wel veel late en, laten we ook eerlijk zijn, alcoholische contactmomenten voorkomen. En dat is echt belangrijk in deze fase.' Buiten mogen 40 personen samen zijn. Binnen  niet meer dan dertig. Bij zogenoemde doorstroomlocaties, zoals pretparken en dierentuinen,  geldt het maximale aantal van dertig niet. In de horeca geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.

'Wat blijft gelden is: houd 1,5 meter afstand, vermijd grote groepen. Wat we aanscherpen is: werk thuis, alleen niet wanneer dat niet anders kan.' Werkgevers die er niet aan meewerken riskeren uiteindelijk zelfs een sluiting van twee weken, als het kantoor een besmettingsbron wordt. En beperk je reisverbindingen. Ontvang thuis niet meer dan drie gasten van 13 jaar of ouder.'

Reactie horeca

De horeca reageert geschrokken op het nieuws. Ze voelt zich weer de dupe. 'Dit is echt onacceptabel, de overheid geeft ons het laatste duwtje terwijl we net aan het opkrabbelen waren', reageert een ondernemer op social media. Sterchef en ondernemer Ron Blaauw: 'Met de rug tegen de muur. Aantallen couverts en sluitingstijden maken het bijna onmogelijk om open te blijven.' 'Lekker tegenstrijdig', schrijft een collega: 'Vorige persconferentie moesten we juist naar de horeca en nu wordt de horeca weer hard op de vingers getikt.'

Mondkapjes

Naast de maatregelen voor de horeca, moet de detailhandel een verplicht deurbeleid gaan voeren. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag komt daar het advies van mondkapjes bij. Winkeliers mogen klanten weigeren wanneer ze geen mondkapjes willen dragen. Aan het OMT vraagt het kabinet verder een advies over bredere inzet van mondkapjes.

coronamaatregelen horeca

Regels voor horeca op een rij:

  • In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.
  • Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30.
  • Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
  • Sportkantines zijn gesloten.
  • In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers  zoals in monumenten, bibliotheken en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en de markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Hierover vindt overleg plaats met onder meer de culturele sector.
  • Voor afhaalrestaurants geldt dat die om 2.00 uur moeten sluiten en geen alcohol meer mogen verkopen na tienen.

Regels voor buiten

  • Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
  • Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.

Uitzondering op nieuw maximum gezelschapsgrootte (max 4):

  • gezamenlijk huishouden;
  • kinderen tot 13 jaar;
  • persoon die in gemeenschap met anderen godsdienst of levensovertuiging belijdt;
  • vergadering of betoging Wet openbare manifestaties;
  • vergaderingen Staten-Generaal, gemeenteraad, provinciale staten, algemeen bestuur waterschap of commissies daaruit;
  • bijeenkomst internationale organisatie of verdragspartij;
  • personen bij een uitvaart;
  • personen die theater, dans, sport of muziek in de vorm van culturele uiting beoefenen;
  • beroep, bedrijf of vereniging.
  • N.B. studenten en leerlingen vormen in het onderwijs geen gezelschap.

Uitzondering op horecastop (laatste inloop 21:00, sluit 22:00):

  • Horeca aan de airside van luchthavens
Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.