Horeca Chateau Amsterdam in handen van twee jonge ondernemers

Horeca Chateau Amsterdam in handen van twee jonge ondernemers

Ruben Andriesse en Beau van Haren hebben per 1 oktober de exploitatie van de horeca van Chateau Amsterdam overgenomen. Met Camarat gaan ze een andere koers varen, met een Frans-Nordic keuken en een wijnkaart waar ook ruimte is voor andere wijnen dan die van Chateau Amsterdam.

Van Haren werkte voor de overname al een paar maanden als interim manager voor de horeca van Chateau Amsterdam. ‘Daar kreeg ik natuurlijk inzicht in het reilen en zeilen van de horeca’ zo vertelt hij. ‘Die zag ik als kansrijk en toen de eigenaren het ter overname aanboden.’

Chateau Amsterdam wil zich meer concentreren op de kernactiviteiten als wijnproductie en marketing van het merk. ‘Ze deden ons een aantrekkelijk voorstel. Dus heb ik snel met mijn beste vriend Ruben Andriesse gebeld.’ Andriesse heeft een beetje horeca-ervaring en tegelijk een achtergrond in communicatie en marketing. Hij neemt de branding, communicatie en strategie van het restaurant voor zijn rekening en is ‘vliegende keep’ in het restaurant.

Gemixte financiering

De mannen hebben met het businessplan voor hun Camarat een rondje langs leveranciers, inves-teerders en familie gemaakt. ‘Uiteindelijk hebben we met een mooie mix inclusief eigen inbreng de financiering rond gekregen’, vertelt Andriesse.

Grondige analyse en nieuwe richting

Samen hebben ze de positie van de horeca van Chateau Amsterdam grondig geanalyseerd en be-sloten een nieuwe richting op te gaan. ‘We hebben afscheid genomen van de naam en het Italiaanse karakter van het restaurant. Met onze nieuwe chef, die een achtergrond heeft bij Caron en ook nog eens een periode stage heeft gelopen bij Noma slaan we een andere richting in.'

'We denken dat een meer creatieve kaart beter past bij Noord en onze sfeervolle locatie. Dan moet je denken aan gerechten met een Franse basis en soms een Nordic of Nederlandse touch. Tegelijk zien we de behoefte van shared dining, dat gaan we ook doen. Natuurlijk blijven we ook wijnen van Chateau Amsterdam schenken maar we merken dat gasten soms ook een mooie Bourgogne willen drinken. Die staan nu ook op de kaart.

Kleine verbouwing

Over de naam is lang nagedacht. ‘We kwamen er niet echt uit, totdat ik op vakantie in Frankrijk een bootje met de naam Cap Camarat voorbij zag varen’, vertelt Andriesse. ‘Dat heeft iets van kameraadschap, de basis waarmee we de zaak beginnen, in zich. En daar kon Beau zich gelukkig ook in vinden.’

De ruimte vroeg nog wel om wat aanpassingen. ‘We willen Camarat ook nadrukkelijker gaan inzetten voor groepen en events. Daarvoor hebben we een lounge gedeelte gemaakt en een deel van de eetruimte op een verhoging gezet. Natuurlijk hebben we ook in de keuken de nodige aanpassingen gedaan. Al met al toch weer meer aan de verbouwing uitgegeven dan we hadden gedacht.’

Nordic invloeden in de keuken

De keuken is het domein van Wout Langendijk, die ook werkte bij In Den Doofpot in Leiden en Café Caron in Amsterdam. ‘Hij gaat een Franse keuken met Scandinavische invloeden voeren, als een knipoog naar zijn stagetijd bij Noma’, vertelt Andriesse. ‘Anders dan de Italiaanse keuken die Chateau Amsterdam voerde, we denken dat dit beter past bij de plek en Noord. Daarbij hebben we een heel uitgebreide snackkaart en gaan we straks met het nieuwe menu ook meer shared dining aanbieden.’

Nog wel inwerken

Camarat start met een heel nieuw team. ‘We hebben zo’n 150 - 200 couverts in het weekend en werken bij een volle bezetting met zeven fte in de bediening en vier fte in de keuken. We merken wel dat iedereen nog een beetje onwennig is. Maar dat komt de komende tijd wel goed.’ De sa-menwerking met Chateau Amsterdam is zonder meer goed te noemen. ‘We hebben een speciale wijnproeverij van zes Chateau Amsterdam wijnen op onze wijnkaart, daarnaast hebben we samen een huiswijn, de rode Smokey Comrade Camarat wijn, ontwikkeld’, zo besluit hij trots.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.