Maximaal 50 gasten in horeca Duitsland en boete voor valse registratie

Maximaal 50 gasten in horeca Duitsland en boete voor valse registratie

In de strijd tegen corona beperkt Duitsland het aantal gasten van privéfeestjes en familiebijeenkomsten. Het mogen er maximaal nog maar 50 zijn in een openbare ruimte, of bijvoorbeeld een gehuurde zaal. De maatregel gaat gelden voor gebieden waar meer dan 35 corona-infecties per 100.000 inwoners zijn.

Met het besluit willen de Duitse overheden een tweede golf coronabesmettingen voorkomen, melden Duitse media. De aanscherping werd besloten tijdens speciaal corona-overleg tussen de Duitse regeringsleider Merkel en de premiers van de zestien Duitse deelstaten. Merkel benadrukte dat ze het land geen tweede keer op slot wil: 'Dat moet koste wat kost worden verhinderd.'

Boete voor valse registratie

Versoepelingen van andere coronamaatregelen zitten er dan ook niet in. Wel komt er een boete van €50 voor personen die hun persoonlijke gegevens vervalsen als zij zich bij een bezoek aan een restaurant registreren. Die registratie is verplicht; bij een besmetting kunnen betrokkenen dan makkelijker worden ingelicht.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is afgelopen etmaal iets gedaald tot 1798, blijkt uit cijfers van het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM. Dinsdag werden er nog 2089 nieuwe infecties gemeld en maandag 1189.

In totaal zijn in Duitsland 287.421 besmettingen gerapporteerd. Het aantal sterfgevallen ligt rond de 9500.

Maatregelen Nederland

In Nederland geldt tevens een registratieplicht, echter worden er geen boetes uitgedeeld bij valse registratie. De horeca moet er sinds maandag om 22.00 uur sluiten en zaken mogen maximaal 30 gasten binnen ontvangen. De inloop sluit om 21.00 uur. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur. Ze gelden in elk geval voor de komende drie weken. Daarna wordt opnieuw naar de situatie gekeken: of afschalen, of nóg strengere maatregelen. Zorgminister Hugo de Jonge: ‘We doen ons best, maar het virus doet het beter.'

Buiten mogen 40 personen samenzijn. Binnen  niet meer dan 30. Bij zogenoemde doorstroomlocaties, zoals pretparken en dierentuinen,  geldt het maximale aantal van 30 niet. In de horeca geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 jaar tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt. In Nederland wordt het algehele mondkapjesadvies nog overwogen.