Voorzichtige versoepelingen aangekondigd, avondklok blijft

Voorzichtige versoepelingen aangekondigd, avondklok blijft

Het kabinet heeft zondag 21 februari voorzichtig wat eerste versoepelingen voor een weg uit de lockdown aangekondigd. Het betreft de Middelbare Scholen en de kappers. Voor cafés en restaurants is nog niet duidelijk wanneer zij weer gasten mogen ontvangen.

Het kabinet wil de middelbare scholen vanaf volgende week in elk geval deels openen; de avondklok blijft nog wel in stand. Dat heeft het kabinet zondag besproken op het Casthuis, vertellen ingewijden. Op welke manier het voortgezet onderwijs open gaat, is nog niet duidelijk. Dinsdagvond geeft Mark Rutte weer een persconferentie en zal dan concreet uitstippelen wat komende weken gaat gebeuren.

Veel ondernemers boos

Veel ondernemers in de horeca en detailhandel vinden het tempo van de route naar heropening veel te laag.

De gesloten sectoren moeten zo snel mogelijk op zijn minst gedeeltelijk weer open, vinden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘We kunnen niet langer wachten, ondernemers gaan kapot. Als volledige heropening écht niet kan, doe dan in elk geval dit’, is hun dringende oproep. Samen met de betrokken branches hebben de organisaties een plan ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. Daarin staan mogelijkheden uiteengezet voor zo'n gedeeltelijke heropening van de gesloten sectoren. Zo zouden winkels weer open moeten voor klanten op afspraak, met een maximum aantal personen per vierkante meter

'Nog even vol houden'

De plannen om evenementen weer mogelijk te maken vallen ook niet in goede aarde bij horecaondernemers. ‘Dit getuigt van een totaal gebrek aan empathie, zegt KHN. Ondernemers reageerden afgelopen weekend furieus op plannen voor versoepeling en de brief van premier Rutte waarin hij bedrijven oproept ‘nog even vol te houden’. ‘Schandalig’, zegt Dirk Beljaarts, voorman van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ‘Het kabinet heeft duidelijk alle hoop opgegeven.’

Avondklok blijft

De avondklok wordt verlengd omdat het kabinet de maatregel nodig denkt te hebben om ‘ruimte te creëren’ voor andere versoepelingen. Hoe die er precies uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Wel wil het kabinet verantwoordelijkheid weer bij de burger leggen.
Nederlanders moeten zich vooral goed aan de basisregels houden. Versoepelingen worden na enkele weken misschien weer teruggedraaid als blijkt dat de besmettingen weer flink oplopen.

Als bijvoorbeeld kappers hun deuren weer mogen openen, zal dat alleen onder deze voorwaarden gebeuren. Over kappers en andere contactberoepen is nog geen officieel besluit genomen, zeggen bronnen. Wel hoopt het kabinet die sectoren snel meer ruimte te geven.

De komende dagen zal worden gekeken naar de manier waarop middelbare scholen weer open kunnen. Een optie die al langer op tafel ligt, is dat per dag slechts een aantal klassen fysiek naar school gaat. Op dinsdag valt hier een officieel besluit over. Die dag komen de betrokken bewindspersonen bij elkaar voor corona-overleg dat zal worden gevolgd door een persconferentie van premier Mark Rutte en Hugo de Jonge.