Onderzoek KHN: 'Meerderheid wil geen toegangstest voor de horeca'

Onderzoek KHN: 'Meerderheid wil geen toegangstest voor de horeca'

Branchevereniging KHN uit zijn kritiek op de geplande toegangstest voor de horeca. 'Uit eten gaan met een sneltest is onbespreekbaar.' Deze conclusie trekt KHN na een recente enquête onder haar leden waaruit blijkt dat het overgrote deel van de horecaondernemers niet bereid is om testbewijzen als voorwaarde voor toegang het horecabedrijf in te zetten.

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat er opnieuw een extra barrière opgeworpen lijkt te worden voor een sector die al veilig bevonden was, stuit op onbegrip bij horecaondernemers, aldus Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Horecabezoek met sneltest is onbespreekbaar

Uit een recente enquête onder KHN-leden blijkt dat het overgrote deel van de horecaondernemers niet bereid is om testbewijzen in te zetten als voorwaarde voor toegang tot het horecabedrijf. Ook al betekent dit dat het maximaal aantal personen per ruimte wordt verhoogd. 'Een duidelijk signaal, want de horeca kan én wil veilig open en de plannen en protocollen liggen hiervoor klaar.'  De horeca vindt het onacceptabel dat er mogelijk een extra barrière wordt opgeworpen voor een sector die eerder door het kabinet veilig bevonden is: 'een horecabezoek met sneltest is onbespreekbaar', aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen. 'We moeten zo snel mogelijk terug naar het oude ‘normaal’ en niet onnodig een systeem van testen in stand willen houden. Het lijkt wel alsof het kabinet de enorme uitgaven op deze manier wil verantwoorden, in plaats van de focus te leggen op de heropening van de samenleving.'

perspectief horeca
Robèr Willemsen

In plaats van een testparcours en een stappenplan naast elkaar te laten lopen, moeten de routekaart, een actief test- en vaccinatiebeleid en concrete stappen vanuit de overheid leidend zijn in het versneld opstarten van de economie, zo stelt KHN. Ook andere branches hebben al eerder aangegeven testbewijzen niet te zien zitten; het is omslachtig en – net als de horeca – kunnen zij een rol spelen als onderdeel van de oplossing door een alternatief te bieden voor de toenemende druk op de openbare ruimte.

Toegangstesten

KHN was aanvankelijk niet fel gekant tegen het toegangstesten. Eerder zei KHN hierover: ‘Iedere verruiming van mogelijkheden met name binnen een horecabedrijf is op zich welkom, want de 1,5m- regels en beperkingen in groepsgrootte verhouden zich slecht tot de horeca. Het maakt rendabel exploiteren eigenlijk voor de meeste bedrijven onmogelijk. Als toegangstesten daarin versoepeling kunnen bieden dan is dat welkom, wel is het belangrijk dat er zo snel mogelijk concreet wordt ingevuld hoe dat er dan uit zal zien.’

Een vereiste voor KHN was wel dat de toegangstesten gratis en gemakkelijk beschikbaar zou zijn voor mensen, om een tweedeling in de samenleving te voorkomen. 'Testbewijzen mogen bovendien niet in de weg staan van voortvarend vaccineren, het ons houden aan de basisregels én de wil om het normale leven weer op te pakken', aldus Willemsen.

Tijdelijke maatregel

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zei eerder over dit onderwerp: ‘Met toegangstesten kunnen we eerder of in grotere groepen bij elkaar komen. Zo versnellen we de terugkeer naar ons oude leven. Daar zien we allemaal naar uit.’ Het is een tijdelijke maatregel om ervoor te zorgen dat deze sectoren eerder voor publiek open kunnen gaan. Dat is ook vastgelegd in het wetsvoorstel: het kabinet kan testbewijzen alleen inzetten als daarmee sectoren eerder kunnen worden geopend of maatregelen kunnen worden versoepeld, wanneer dat zonder testbewijs en gelet op de epidemiologische situatie, niet mogelijk zou zijn.

Om het gebruik van testbewijzen praktisch mogelijk te maken, wordt nu hard gewerkt aan het opschalen van speciale testcapaciteit voor testbewijzen.

Hugo de Jonge

Consumenten zouden vanaf juli moeten betalen voor een coronasneltest als ze die laten afnemen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca. Dat staat in een wetsvoorstel over toegangstesten, waarmee het kabinet eerder instemde.