Consument moet vanaf juli betalen voor toegangstest horeca

Consument moet vanaf juli betalen voor toegangstest horeca

Consumenten moeten vanaf juli betalen voor een coronasneltest als ze die laten afnemen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca. Dat staat in een wetsvoorstel over toegangstesten, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.

De komende tijd wordt gewerkt aan de infrastructuur om het toegangstesten mogelijk te maken door heel Nederland. Tot juli draagt de overheid dus de kosten. Daarna wordt van de burger een bijdrage gevraagd. Het ministerie verwacht dat die bijdrage uitkomt op 7,50 euro per sneltest, maar dat is niet in beton gegoten.

Kosten horeca

Dit zou kunnen inhouden dat de gast al snel 15 euro kwijt is voor een kopje koffie met gebak, of 10 euro voor enkel een glaasje fris op het terras. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat het een voorstel betreft en dat er nog geen besluit over is genomen. 'Maar voor de tijd dat de toegangstest het belangrijkste is, is het gratis. We hopen natuurlijk dat tegen de tijd dat van de burger een bijdrage wordt gevraagd, dat het toegangstesten in zijn geheel niet meer nodig is omdat iedereen dan gevaccineerd is. Ook benadrukt de woordvoerder dat ondernemers zelf de keuze houden of ze mee willen doen met toegangstesten, of niet. Naar de praktische invulling voor de horeca moet nog worden gekeken. 'Het zou zo kunnen zijn dat een horecazaak ook gasten mag ontvangen zonder toegangstest, maar dan wel minder gasten.' Ook sluit ze niet uit de toegangstest bijvoorbeeld alleen een vereiste gaat zijn voor gasten die binnen willen zitten.

De test is veertig uur geldig. Mensen zouden deze test dan voor meerdere uitjes kunnen gebruiken. 'Dat je ermee naar het theater gaat, een terrasje pakt en de volgende dag nog naar de dierentuin gaat.'

Verantwoordelijkheid

Op de vraag of de uitbater verantwoordelijk wordt voor controle aan de deur, zegt de woordvoerder: 'Dat zit er wel in inderdaad.' Maar ook op dit punt wordt nog onderzocht naar de praktische invulling ervan.

Reactie KHN

KHN is ronduit verontwaardigd dat de overheid er over nadenkt om toch kosten te rekenen voor toegangstesten vanaf 1 juli. 'Als de toegangstesten € 7,50 blijven kosten, dan zal dat een enorme drempel gaan betekenen voor de toepassing van toegangstesten in de horeca. Het is dus een slecht idee om kosten bij gebruikers te laten liggen. Wil je toegangstesten hun werk laten doen, de maatschappij z.s.m. ontsluiten, dan moet de overheid ze gratis maken.' KHN zal dit naar eigen zeggen luidkeels laten weten aan de Tweede Kamer die binnenkort het wetsvoorstel van minister De Jonge zal behandelen en er hopelijk, als het gaat om kosten, gehakt van zal maken.

KHN zegt op zich niet tegen het toegangstesten te zijn. 'Iedere verruiming van mogelijkheden met name binnen een horecabedrijf is op zich welkom, want de 1,5m- regels en beperkingen in groepsgrootte verhouden zich slecht tot de horeca. Het maakt rendabel exploiteren eigenlijk voor de meeste bedrijven onmogelijk. Als toegangstesten daarin versoepeling kunnen bieden dan is dat welkom, wel is het belangrijk dat er zo snel mogelijk concreet wordt ingevuld hoe dat er dan uit zal zien.'

Voor KHN zijn de volgende uitgangspunten belangrijk:

  1. Gebruik van toegangstest moet nooit een voorwaarde voor opening zijn. Dus geen verplichting voor het gebruik van toegangstesten
  2. De testen als zodanig moeten gratis  & gemakkelijk beschikbaar zijn voor mensen, anders krijg je niet alleen een tweedeling in de samenleving maar wordt het ook een belemmering voor versoepeling
  3. Als toegangstesten worden gehanteerd dan zou de verruiming moeten zijn dat er in een horecabedrijf géén coronarestricties meer gelden. Dus geen 1,5m en ook geen beperkingen aan aantallen mensen aan tafel en geen beperkingen aan de groepsgrootte.

Tijdelijke maatregel

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: 'Met toegangstesten kunnen we eerder of in grotere groepen bij elkaar komen. Zo versnellen we de terugkeer naar ons oude leven. Daar zien we allemaal naar uit.' Het is een tijdelijke maatregel om ervoor te zorgen dat deze sectoren eerder voor publiek open kunnen gaan. Dat is ook vastgelegd in het wetsvoorstel: het kabinet kan testbewijzen alleen inzetten als daarmee sectoren eerder kunnen worden geopend of maatregelen kunnen worden versoepeld, wanneer dat zonder testbewijs en gelet op de epidemiologische situatie, niet mogelijk zou zijn.

Om het gebruik van testbewijzen praktisch mogelijk te maken, wordt nu hard gewerkt aan het opschalen van speciale testcapaciteit voor testbewijzen. Gedurende de maand april wordt bovendien de werking van toegangstesten in de praktijk uitgeprobeerd met de pilots ‘Testen voor Toegang’.

QR-code

Met een negatieve testuitslag kan op de mobiele telefoon een QR-code worden gegenereerd die toegang geeft tot de activiteit.

Zodra is vastgesteld dat gevaccineerden een geringe rol spelen in de verspreiding van het virus, kan een vaccinatiebewijs ook als alternatief gaan dienen voor een negatief testbewijs. Datzelfde geldt ook voor mensen die een coronabesmetting hebben doorgemaakt. Om dat in te voeren is nog wel aparte instemming van de Tweede Kamer noodzakelijk.

Kosten coronasneltest horeca

De gemiddelde kosten voor een sneltest zijn 30 euro. Vanaf juli draagt het ministerie nog 22,50 euro per sneltest bij, rekent de woordvoerder van het departement voor.

sneltest horeca

Pilots

Met pilots wordt deze maand gekeken hoe het toegangstesten in de praktijk in zijn werk gaat. Voor de proefprojecten, het opzetten van de testinfrastructuur en het uitvoeren van de testen is de komende maanden in totaal 1,1 miljard euro gereserveerd.

Het kabinet hoopt de eerste versoepelingen - waaronder het openen van de terrassen en het afschaffen van de avondklok - per 28 april door te voeren. Maar zeker is dit nog niet. De ziekenhuisopnames moeten eerst dalen voordat er wordt versoepeld.

Als er vanaf mei verdere versoepelingen toegestaan zijn, dan wordt het weer mogelijk om plekken als theaters en sportwedstrijden te bezoeken met een negatief testbewijs. Het gaat dan om de tweede stap in het openingsplan dat premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdag presenteerden. In de derde stap zouden restaurants aan de beurt zijn.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.