nieuws

Anita Bos vertrekt als directeur van het Amstel Hotel

Hotel 6278

Anita Bos stapt op als directeur van het Amstel Hotel in Amsterdam. Ze verlaat het vijfsterrenhotel met 79 kamers half augustus 2018. Ze werkte zes jaar voor het hotel.

Anita Bos vertrekt als directeur van het Amstel Hotel

Wie Anita Bos gaat opvolgen bij het Amstel Hotel, is niet bekend.  De hotelier laat aan Misset Horeca weten ‘zes jaar lang met heel veel plezier gewerkt te hebben bij het hotel. Mijn passie en enthousiasme, ik kan er alles in kwijt. Maar soms maak je keuzes en mijn keuze zorgt er voor dat er straks iemand met een frisse blik naar dit hotel kijkt.’

‘Zelf heb ik nagedacht over mijn volgende stap. Ik ga me ergens anders verder ontwikkelen. Ik hecht veel waarde aan de mensen om me heen, maar ben aan de andere kant te ambitieus om nog twintig jaar op deze post te blijven. Soms moet je een moment de tijd nemen om je volgende stap te overdenken. Dat ga ik nu doen. Ik weet dus ook nog niet waar ik terechtkom. Het wordt geen buitenlandse positie. Dat is nu met de kinderen niet handig; ze zitten in 6 vwo en 4 vwo. Het zal een tussenstop in Nederland worden en daarna lonkt nog steeds het buitenland.’

Anita Bos

Bos zei in een eerder interview met Misset Horeca in 2017: ‘ik heb overal wel een langere periode gezeten, meestal 6 of 7 jaar. Het was ook een bewuste keuze van IHG iemand te zoeken die hier een langere periode wilde zitten. Ik denk dat het ook goed is . Een pand als dit, een hotel als dit, heeft een gezicht nodig. Dat bouw je op, dat doe je niet binnen een jaar.’ Haar voorganger zat twee jaar bij het hotel.

Bos zei in datzelfde gesprek dat ze elke ochtend om 6.30 uur door de draaideur het hotel binnengaat en geniet van de diversiteit in haar werkzaamheden. ‘In hart en ziel ben ik echt wel een f&b-mens, ik vind het fijn daarbij betrokken te zijn. Eten, drinken, het organiseren van events. Dat maakt voor mij werken in een hotel zo mooi: het is zo divers. Ik denk dat ik het heel saai zou vinden als ik elke dag hetzelfde zou doen.’

Ze is daarom ook blij dicht op de operatie te staan. ‘Je zal mij de hele dag in het hotel vinden. Ik vind het heel knap dat sommige collega’s hun hotel kunnen aansturen vanuit hun kantoor, ik kan dat minder. Ik vind het ontzettend fijn door het hotel te lopen en gevoel te krijgen bij wat er gebeurt. Dat is voor mij het leuke van werken in een hotel, anders had ik net zo goed een kantoorbaan kunnen zoeken bij een mooie corporate of de overheid. Ik kan op een kantoor niet zien wat er gebeurt. Dus ik wil juist aansturen vanaf de vloer, niet vanaf de zijlijn.’

‘Elke dag Olympisch record neerzetten’

Over haar rol als manager op de werkvloer, liet ze het volgende los: ‘Ik denk dat ik best heel streng ben, al hoop ik ook heel fair. We werken in een team van 170 man, al die neuzen moeten dezelfde kant op. We moeten elke dag een Olympisch record neerzetten, gasten hebben een verwachtingspatroon wat híer ligt (houdt de hand hoog boven haar hoofd horizontaal), en dat moeten we niet hálen, daar moeten we overhéén. Elk moment van de dag, in elke hoek van het hotel. Dat betekent dat je keuzes moet maken, dat er discipline is. Als ik niet vertel wat ik wil, of hoe we dingen moeten doen, gaat het niet gebeuren. Ik hoef gelukkig maar zelden echt streng in te grijpen, maar als het moet dan moet het. Het hoort er helaas bij.’

Het Amstel Hotel, het meest bekende hotel van Amsterdam – en misschien wel van Nederland – bestaat al ruim 150-jaar. Dat 150-jarig jubileum in 2017 viel samen met een grootscheepse restauratie van de buitenzijde, waarbij veel in originele staat werd teruggebracht.

Leestip

>> Lees het gehele interview met Anita Bos

Reageer op dit artikel