'Aantal hotels in Amsterdam blijft toenemen'

'Aantal hotels in Amsterdam blijft toenemen'

Het aantal hotelkamers in de regio Amsterdam neemt nog altijd toe, ondanks de bouwstop die het stadsbestuur in 2017 invoerde. De Volkskrant heeft uitgezocht dat het aantal kamers in de stad zelf in vijf jaar tijd met een kwart is gegroeid, in de regio rondom Amsterdam was de stijging zelfs 40 procent.

Ondanks de bouwstop konden en kunnen er nog volop hotels worden gebouwd door eerder verleende vergunningen. Daardoor zijn er sinds 2015 nog 7700 hotelkamers bijgekomen en zijn er nog tientallen nieuwe hotels op komst. Toch komt volgens de krant het einde aan de groei wel in zicht. Sinds 2018 zijn er nog maar twee nieuwe vergunningen afgegeven.

Vrijdag gaat het grootste hotel van Amsterdam open, het 'nhow Amsterdam RAI', pal aan de ringweg A10. Het telt 650 kamers en is een opvallend ontwerp van Rem Koolhaas: drie gestapelde en ten opzichte van elkaar gedraaide driehoeken.

Hotelstop

Het Amsterdamse stadsdeel Centrum ging in 2013 mee in de plannen van de gemeente om de spreiding van hotels te sturen. In een speciale nota werd vastgelegd dat er geen nieuwe hotels meer mogen worden gebouwd, uitgezonderd bestaande initiatieven. De plannen werden vastgelegd in de nota ‘Grenzen aan hotelbeleid’.

De aanscherping van de regels heeft als doel een overvloed aan hotels in bepaalde buurten te voorkomen. Het toenemend aantal toeristen dat gepaard gaat met de vergroting van de capaciteit wordt door bewoners en ondernemers als negatief worden ervaren.