nieuws

Flinke zorgen over haring

Restaurant

Traditiegetrouw begint het Nederlandse haringseizoen op 31 mei met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Of dat eerste vaatje ook dit jaar op de laatste dag van mei onder de hamer gaat blijft nog even afwachten.

Flinke zorgen over haring

De tot nu toe gevangen haringen voldoen niet aan de kwaliteit. Ze zijn nog niet vet genoeg om als echte Hollandse Nieuwe over de tong te gaan. Het Nederlands Visbureau en de haringgroothandelsvereniging maken zich ernstig zorgen over de kwaliteit van de haring in de Noordzee, zo bleek donderdag.

In de Noorse en Deense havens is nog geen vis aangetroffen die geschikt is als Hollandse Nieuwe. De kou lijkt daarvan de oorzaak. Volgens Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging, loopt de natuur enkele weken achter.

Reageer op dit artikel