nieuws

Reacties op overlijden Joop Braakhekke

Restaurant 2437

De branche reageert geschokt en verdrietig op het overlijden van Joop Braakhekke. ‘We verliezen een voorbeeld voor velen,’ luidt een van de reacties. Jonnie Boer, Michel van der Kroft en Lucas Rive memoreren Braakhekke.

Reacties op overlijden Joop Braakhekke

Jonnie Boer

‘We zullen hem missen. Braakhekke is niet te vervangen’
‘Ik wist dat hij ziek was natuurlijk. Maar toch is het schrikken. Ik ken hem al zo lang en reisde voor de Bocuse ook samen met hem naar de wedstrijden. Ook vertoefden we allebei graag op het water. Voor mij was hij vooral een fantastische gastheer die ook nog eens een potje kon koken. Hij was een mooi mens met veel humor, los van hetgeen hij voor de branche heeft betekend. Het mooie aan hem was zijn vooruitziende blik. Kijk naar Le Garage. Daarmee was hij zijn tijd ver vooruit. Hij wist ouderwetse normen en waarden op een moderne manier te vertalen. Ooit stuurde hij iemand zijn zaak uit waarvan je haar string op de rug zag. Dat deed hij gewoon! Daarnaast liet hij op een leuke manier zien, via boeken en tv, wat we culinair doen in ons kleine landje. Ook wist hij de jongere garde te motiveren. Hij kwam weleens kijken bij de training voor de Bocuse en gaf dan nuttige adviezen.
Ik herinner me hem als een op en top gentleman. Als ik met een Johan Cruijff tasje reisde, had hij een mega-koffer van Louis Vuitton bij zich…’

Michel van der Kroft

‘Meneer Braakhekke, een groot verlies voor de gastronomie in Nederland’
‘Al weet je dat het niet goed gaat met hem, dan is het toch schrikken’, reageert tweesterrenchef Michel van der Kroft van restaurant ‘t Nonnetje in Harderwijk. Van der Kroft ging aan de slag als souschef naast Braakhekke. ‘Ben er zes jaar gebleven. Ik heb hele mooie jaren met Joop Braakhekke meegemaakt. Het was een altijd vol en bruisend restaurant, er gebeurde van alles. Maar wat me het meest bij is gebleven – daarom ben ik er ook zes jaar gebleven – is de band die ik had met meneer Braakhekke. Zo heette hij voor ons: meneer Braakhekke. Hij wist bij mij precies de juiste snaar te raken, om te groeien en de juiste stappen te nemen. Dat heeft te maken met de passie voor het vak die we deelden. Het was zo’n kleurrijke man. Een groot verlies voor de gastronomie in Nederland.’

Joop Braakhekke, restaurateur van Le Garage en En Pluch in Amsterdam

Lucas Rive

Net als Michel van der Kroft is genoot ook Lucas Rive een deel van zijn ‘opleiding’ onder de vleugels van Joop Braakhekke, in de gouden periode van De Kersentuin. ‘Als jochie trok ik naar de grote stad en kwam onder de vleugels van Braakhekke terecht. Hij is heel bepalend geweest voor mijn carrière.’
Rive reageert geschokt op het overlijden van zijn leermeester. ‘Uitermate triest. Ik heb alleen maar warme herinneringen aan hem. Hij straalde zo’n passie uit voor het vak! Hij was iemand die altijd in beweging was. Bracht entertainment aan tafel. Hij leerde me nooit in slaap te vallen. Altijd actief blijven. Alert zijn. Hij speelde naar mijn mening een grote rol in de culinaire stappen die Nederland in die tijd zette.

Jeroen Veldkamp

Barista Jeroen Veldkamp vatte begin december het idee op dat Joop Braakhekke geëerd moest worden met een speciaal event. Hij zegt tegen Misset Horeca: ‘Joop Braakhekke was mijn voorbeeld toen ik mijn opleiding genoot. Naast Piet Rutten van De Zwaan. Verder had je toen nog niet zo veel iconen in ons vak. Het werken met flair, met een beetje branie dat heb ik van Braakhekke geleerd en daar zal ik hem altijd dankbaar voor zijn. Ik behoorde echt niet tot zijn persoonlijke vrienden, maar als gastheer bij Le Garage was Braakhekke een groot vakman. Hij was niet overdreven aanwezig, maar hij stond aan je tafel als dat nodig was.’
Op het initiatief om Braakhekke te eren met een event zegt Veldkamp op Facebook: ‘Laten we Joop maar op een mooie manier herinneren. We waren helaas te laat met alle goede bedoelingen!’

Bocuse d’Or

Het bestuur van de Bocuse d’Or Nederland reageert als volgt: ‘Dag lieve Joop. Verdrietig door jouw overlijden. En ontzettend dankbaar voor wat je voor ons en de hele horeca hebt gedaan. Dank voor alles Joop. We gaan je vreselijk missen.’

Ron Blaauw

Ron Blaauw kwam als ‘jonkie’ ook terecht bij De Kersentuin in Amsterdam, destijds onder leiding van Braakhekke. In 2013 zei hij hierover in een interview in dagblad Trouw: ‘Ik kwam in restaurant De Kersentuin terecht. Die was toen hot. Ik was er gewoon naartoe gegaan en in de lobby gaan zitten. Kwam na drie uur Joop Braakhekke langslopen: zit je hier nou nog? Ja, ik wil hier graag werken. Gratis. Dat was het toverwoord. In De Kersentuin heb ik leren afzien. De hiërarchie was er verschrikkelijk. De eerste weken heb ik, zittend op een emmer, kilo’s kersen zitten ontpitten. Ze wilden me testen: is hij geschikt? Vijf jaar ben ik er gebleven. De eerste jaren had ik er een krantenwijk naast, want ik verdiende geen drol. Maar ik kon niet meer terug. Ik dacht: als ik straks ‘kok’ achter mijn naam wil kunnen zetten, dan moet ik er voor gaan. Het was ook een super spannende tijd. In De Kersentuin zag je de jetset, de criminelen, de acteurs. Zat Grace Jones ineens bij ons te eten!’

Van social media

Richard Ekkebus:
Wat een verlies voor de horeca. Joop Braakhekke is donderdag op 75-jarige leeftijd overleden RIP Joop!

Chef Geert-Jan Vaartjes:
Fu%#!!! Even heel stil van! Dacht gister nog aan hem, een gastheer op en top! Rust zacht Meneer Braakhekke!

Rik Jansma:
Pfffff ben er echt Ff stil van … R.i.p. Groots en lieve man….

Niven Kunz:
Rust zacht lieve Joop. Sterkte voor Wim en zijn familie.

Mac van Dinther:
Joop Braakhekke was de laatste grote gastheer van Nederland. Diep respect. Mooi citaat van Joop Braakhekke: ‘Wij verkopen sfeer, geen biefstukken. Aandacht meneer, aandacht, daar zijn alle mensen gevoelig voor.’

Pascal Jalhay:
Merci maître , had het vandaag nog over uw poulet noir, vorige week over uw steak Cheval en het memorabele diner met Alain Passard. Vele glazen wijn later verlaat u ons. Nogmaals Merci.

Francois Geurds:
Zojuist bereikte ons het trieste bericht dat @CuliJoop is overleden – onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden, alle sterkte voor jullie.

Imko Binnerts:
@Culijoop is niet meer onder ons. Een groot gastronoom is heengegaan!
Wim heel veel sterkte. Joop RIP!

Alain Caron:
Joop est parti! Wat een triste nouvelle!

Hans Steenbergen:
Beste gastheer van Nederland. De maestro vertrekt. Salut @CuliJoop

Ricardo van Ede
Hoorde net het treurige nieuws dat Joop Braakhekke is overleden. De grootste restaurateur die dit land heeft gekend. R.I.P. Alle sterkte Wim in deze moeilijke tijd.

Reageer op dit artikel