nieuws

Tips van winnaar NK Pannenkoekenbakken: Rob Weijers van De Heikamp

Restaurant 4250

Rob Weijers van pannenkoekenrestaurant De Heikamp in Ruurlo heeft donderdag 12 januari op de Horecava het tweejaarlijkse NK Pannenkoekenbakken gewonnen met zijn creatie ‘Dwars door de groententuin’. Hij geeft tips hoe je de beste pannenkoek bakt.

Tips van winnaar NK Pannenkoekenbakken: Rob Weijers van De Heikamp

Weijers’ winnende pannenkoek heet Dwars door de groententuin. Door het beslag mengde hij allerhande kruiden als basilicum en peterselie, op de pannenkoek legde hij vervolgens een keur aan vergeten en nieuwe groenten. Van courgette en rode biet tot romanesco, schorseneren en allerlei cressen. Hij kreeg van de technische jury de maximale score en ook de vakjury beoordeelde deze pannenkoek het hoogste.

‘Het is op alle fronten een heel goede pannenkoek’, zegt juryvoorzitter Paul van Staveren. ‘Hij is ten eerste erg lekker, het beslag was heel goed gegaard en hij ziet er heel mooi uit. Daarbij is ook goed aan de opdracht voldaan: in elke pannenkoek moest een hoofdrol zijn weggelegd voor groenten.’

Creativiteit en kinderjury

Achter Weijers werd Bas van Zoggel van Den Tol in Velp (Br) tweede, Edwin Hollanders van De Perdstal in Venray werd derde. De jury gaf de prijs voor de meest creatieve pannenkoek aan Robert de Bruijn van Kort Jak in Harmelen, voor zijn Boerenkoolpannenkoek. ‘Een mooie combinatie van twee oer-Hollandse gerechten’, volgens Van Staveren. Al zorgde de wat droge boerenkool ervoor dat dit niet de winnende pannenkoek van het NK kon zijn.’

De kinderjuryprijs werd gewonnen door Michel Nachtegaal van Mister Pancake in Enschede. ‘Wij vonden deze pannenkoek gewoon heel lekker, een beetje zoet’, zeggen kinderjuryleden Lieke en Nyssa. De vakjury bestond naast Van Staveren uit Misset Horeca-redacteur Demian van der Reijden en Robin Vogelaar, die al pannenkoekenbakkend de wereld rondtrekt.

Weijers is geen onbekende op het tweejaarlijkse NK Pannenkoekenbakken. Twee jaar geleden werd hij tweede, met zijn Multi-Culti pannenkoek. Nu staat hij met Dwars door de groententuin op plek 1. ‘Ik heb deze pannenkoek eigenlijk in twee dagen ontwikkeld’, zegt Weijers. ‘Daarna heb ik nog wat kleine aanpassingen gedaan, maar ik wist dat hij goed was.’

Als basis gebruikt Weijers bloem van eigen land. De Heikamp heeft in de bossen bij Ruurlo 3,5 hectare graan staan voor eigen gebruik. ‘We verbruiken 15.000 kilo bloem per jaar voor onze pannenkoeken.’ Daarom heeft De Heikamp gekozen voor zelf graan verbouwen in plaats van groenten, wat veel restaurants doen.

Tips van de experts:

Weijers heeft een aantal tips voor een goede pannenkoek:

  • zorg voor een hete pan
  • zorg voor een vette pan
  • maak stevig beslag
  • gebruik gewoon patent bloem

Paul van Staveren, die vroeger banketbakker is geweest, voegt daar voor groenten-pannenkoeken nog het volgende aan toe:

  • zorg dat je, als je groenten meebakt, de gaartijd van die groenten weet. Als die sneller gaar zijn dan het beslag drogen ze uit, als ze langzamer garen dan het beslag krijg je óf een droge of verbande pannenkoek, of ongare groenten.
  • denk ook aan vocht in groenten: te droge groenten zijn heel moeilijk (zoals bovengenoemde boerenkool), maar te natte groenten zorgen ook voor een uitdaging: door het overtollige vocht ontstaat rond de groente een laag beslag dat niet goed gaart.
  • voeg meer ei toe dan de meeste recepten voorschrijven. ‘Ei geeft lucht’
  • begin bij het maken van beslag met melk en ei, en zeef daarna de bloem erdoor
Reageer op dit artikel