nieuws

Lars Drost – Ciel Bleu – wint Bocuse d’Or Nederland 2017

Restaurant 6372

Chef Lars Drost (25) van Restaurant Ciel Bleu in Okura Amsterdam en zijn commis Mike Klaassen (19) van ’t Nonnetje in Harderwijk hebben de finale gewonnen van de Bocuse d’Or Nederland. Dit culinaire team gaat Nederland vertegenwoordigen tijden de Europese finale in Turijn in juni 2018.  Vijf teams streden op maandag 18 september 2017 om de finaleplaats op de beurs Gastvrij Rotterdam.

Lars Drost – Ciel Bleu – wint Bocuse d’Or Nederland 2017
Lars Drost

Jurylid Jonnie Boer zegt tegen Misset Horeca dat de twee gerechten van Lars Drost en Mike Klaassen het meest stabiel waren van de vijf teams van de Bocuse d’Or. ‘Er zaten geen gekke fouten in. Zijn duif was heel mooi op smaak. Mooie jus erbij. Verzorgde borden, gewoon de winnaar al lag de uiteindelijke uitslag niet heel ver uit elkaar. Jurylid Jan Smink voegt er aan toe dat er geen gekke fouten in de gerechten van Lars Drost zaten. ‘Ze waren het beste in balans. De smaken waren goed. Mooie garing van de producten.’ Jurylid Francois  Geurds noemt Drost tevens een stabiele kok. ‘Maar om in Turijn ook te kunnen knallen, moet er hard getraind worden.’

Lars Drost Ciel Bleu

Lars Drost (25) is overdonderd na het behalen van de winst. ‘Nu begint het pas… We hadden zo’n pech vandaag. Ik stond met koorts te koken en mijn commis haalde zijn hand open. Ik weet zeker dat we niet het netst van allemaal hebben gewerkt,’ zegt de chef lachend met nog iets van een bibber in zijn stem. ‘Wat ik wel wist dat alles goed op smaak mee is gegaan naar de jury. De garing was goed van zowel het vis als het vleesgerecht.’

Lars Drost en zijn commis Mike Klaassen (19) hebben zelf de gerechten bedacht en de recepturen ontwikkeld. ‘Onno Kokmeijer (chef Ciel Bleu) heeft wel iets gezien en geproefd maar niet het complete gerecht zoals we dat vandaag gepresenteerd hebben.’ Mike Klaasssen is nog maar net 19 jaar en heeft nu al een indrukwekkend cv. Een trotse vader vertelt Misset Horeca dat hij is begonnen bij Lucas Rive. In de afwas, op z’n 15e. Daarna ging hij naar Librije’s Zusje en nu werkt hij net in Harderwijk bij ’t Nonnetje bij Michel van der Kroft.

Bocuse d'Or Nederland

Duif van Lars Drost, Okura Amsterdam. Commis Mike Klaassen

De prijs voor het beste vleesgerecht gaat naar Marco van der Wijngaard van ’t Amsterdammertje en zijn commis Marc Muller.
De prijs voor het beste visgerecht gaat naar Gert van der Heijden van Het Rode Koper in Leuvenum en zijn commis Jeroen van de Steeg.
De prijs voor de beste commis is voor Jeffrey Buijl, de commis van Kees Visser van Restaurant Bij Kees in Zierikzee.

Lees hier het wedstrijdverslag van de dag. 

De teams van de Bocuse d’Or Nederland 

Gert van der Heijden, landgoed Hotel Het Roode Koper* (Leuvenum)
Commis: Jeroen van de Steeg
Kees Visser, restaurant Bij Kees (Zierikzee)
Commis: Jeffrey Buijl
Thomas Beekhuis (28), Paviljoen Sterrebos (Groningen)
Commis: Noah de Jager
Lars Drost, restaurant Ciel Bleu** (Amsterdam)
Commis: Mike Klaassen
Marco van der Wijngaard, restaurant ’t Amsterdammertje* (Loenen aan de Vecht)
Commis: Marc Muller

De Europese finale van de Bocuse d’Or wordt gehouden in Turijn van 10 tot en met 12 juni 2018 tijdens de vakbeurs Terra Madre Salone del Gusto. De 11 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens de vakbeurs Sirha in Lyon van januari 2019.

Bekijk hier de foto’s van alle gerechten van de Bocuse d’Or Nederland. 

Reageer op dit artikel